Intră acum și în grupul de
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale. El a subliniat că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare, că aleşii au încălcat principiul transparenţei în dezbateri şi denunţă o serie de nereguli juridice.
Potrivit unui comunicat transmis de către Preşedinţie, „legislaţia privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale este esenţială în reformarea instituţiilor politice, la care s-au angajat toate partidele şi care este aşteptată de întreaga societate românească“. „Obiectivul de a aduce mai multă transparenţă şi integritate în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, convenit în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, nu poate fi atins în absenţa unei dezbateri reale şi a unor prevederi clare şi riguroase care să nu lase loc suspiciunilor, interpretărilor sau să ducă la efecte contrare celor scontate“, se arată în comunicat.
„În forma trimisă spre promulgare, legea nu a beneficiat de dezbatere în ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce afectează inclusiv principiul constituţional al bicameralismului. Prin cererea de reexaminare, Preşedintele României solicită clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile, controlul finanţării, precum şi clarificarea unor prevederi susceptibile a încalca principiul pluralismului politic“, transmite Preşedinţia.
Ce vrea preşedintele de la aleşi
În cererea sa, Iohannis reclamă introducerea împrumuturilor ca posibile surse de finanţare pentru partidele politice, nerespectarea procedurii legislative, încălcarea principiului transparenţei, dar şi pragul electoral de 3% care condiţionează rambursarea sumelor cheltuite în campanii, din bani de la bugetul de stat.
„Posibilitatea legală conferită partidelor politice de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice, inclusiv în numerar, dar şi de la persoane juridice – altele decât instituţiile de credit (supuse supravegherii prudenţiale şi unor cerinţe minime de administrare a riscurilor nerambursării împrumuturilor) – poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată“, scrie preşedintele.
O altă problemă semnalată de preşedinte vizează introducerea principiului independenţei partidelor politice şi al candidaţilor.
„În absenţa unor clarificări suplimentare cu privire la conţinutul noţiunii de «independenţă» acesta pare a nu fi corelat cu principiul pluralismului politic prevăzut în Art. 8 alin. (1) din Constituţie. Partidele politice canalizează opţiunile politice ale cetăţenilor şi este greu de crezut că ar putea fi independente faţă de influenţe politice. Pe de altă parte, partidele politice îşi propun şi au vocaţia guvernării, ceea ce înseamnă că nu pot fi indiferente faţă de puterea de stat. Candidaţii pe care îi propun partidele politice nu pot fi independenţi faţă de acestea, conceptul de candidat independent utilizat în cadrul legilor electorale vizând tocmai persoanele care nu au susţinerea unui partid politic”, precizează Iohannis.
Totodată, preşedintele denunţă nerespectarea procedurilor parlamentare şi lipsa de transparenţă, dar şi mai multe articole cu probleme ale textului de act normativ. În ce priveşte procedura parlamentară, Klaus Iohannis subliniază că propunerea iniţială de modificare a legii finanţării partidelor politice a fost respinsă de Senat, dar a trecut de Camera Deputaţilor după ce i s-au adus amendamente care au „schimbat însăşi substanţa iniţiativei legislative“.
„De exemplu, în cadrul Comisiei comune au fost introduse reguli importante cu privire la procedura de rambursare a sumelor aferente cheltuielilor efectuate de partidele politice, precum şi alte reguli privind alocarea spaţiilor pentru sediile centrale şi locale ale partidelor politice, fără ca aceste modificări să fi fost avute în vedere de iniţiatorii propunerii legislative şi fără să fi fost dezbătute în Plenul Senatului“, se arată în cerere.
Preşedintele vorbeşte şi de pragul de 3% care condiţionează rambursarea sumelor cheltuite de partide în campanii de la bugetul de stat şi subliniază că pragul ar trebui reevaluat.
„În contextul în care legislaţia electorală urmează a fi modificată, urmărindu-se printre altele reducerea numărului de membri fondatori pentru înfiinţarea unui partid politic, precum şi posibilitatea de a înfiinţa partide exclusiv la nivel local, care să propună candidaţi numai în alegerile locale, atunci pragul de 3% impus pentru alegerile locale ar trebui reevaluat, în sensul oferirii posibilităţii ca el să fie aplicat şi cu privire la rezultatele electorale obţinute doar la nivelul unor consilii locale ori judeţene. Totodată, introducerea posibilităţii rambursării cheltuielilor de campanie reprezintă o finanţare importantă de la bugetul de stat a campaniilor electorale. Această formă de finanţare nu a beneficiat de un studiu de impact al legii asupra alocării fondurilor publice şi nici de o dezbatere publică, având în vedere modalitatea de inserare a textului în propunerea legislativă“, se arată în solicitare.
Sursa: Adevărul.ro
Intră acum și în grupul de