Intră acum și în grupul de
După două luni şi jumătate de arest preventiv, fostul ministru Elena Udrea a fost eliberată joi din Penitenciarul Târgşor şi plasată în arest la domiciliu, după ce instanţa supremă a decis definitiv, joi, înlocuirea măsurii arestului preventiv, în dosarul „Gala Bute”, scrie Gândul.info.
Potrivit sursei citate, la ieşirea din penitenciar, Udrea a declarat că „nu a fost uşor”, dar că nu a fost surprinsă că s-a ajuns la această situaţie a arestării ei, dând vina din nou pe o justiţie „controlată de politic şi de orgolii personale”.
Fostul ministru a declarat că va merge mai întâi acasă şi că le cere iertare familiei şi prietenilor pentru situaţia în care a ajuns, însă că nu îşi cere iertare pentru acuzaţiile care i se aduc.
„Nu a fost uşor! Eu nu am fost surprinsă (că s-a ajuns la arestarea ei – n.r.), ştiam ce mă aşteaptă de un an şi ceva şi ştiam ce se poate întâmpla când o parte a justiţiei se lasă controlată de politic sau de orgolii personale”, a spus Elena Udrea.
Ea a spus că va merge acasă, se va întâlni cu prietenii şi cu familia, cărora le cere iertare pentru că i-a făcut să sufere, însă a precizat că „nu cer iertare pentru acuzaţiile care mi se aduc”.
„Îi mulţumesc lui Traian Băsescu că a continuat să creadă în mine”, a mai spus Udrea, care a precizat că nu a comunicat telefonic cu fostul preşedinte de când a fost arestată.
Elena Udrea a vorbit şi despre presupusa ameninţare cu moartea pe care a primit-o în arest şi a explicat că a informat autorităţile de la Târgşor, pentru că ameninţarea se referea la momentul când ea urma să ajungă în peniteniciar, mai arată Gândul.info.
Potrivit Gândul.info, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a mai dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu şi în cazul fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi a lui Tudor Breazu.
„Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor împotriva încheierii din 23 aprilie 2015, pronunţată în dosarul nr. 1532/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. În baza art. 348 din Codul de procedură penală coroborat cu art. 207 din Codul de procedură penală cu referire la art. 242 alin. 2 raportat la art. 218 din Codul de procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv a inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor cu măsura arestului la domiciliu, judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, urmând să verifice periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile măsurii preventive a arestului la domiciliu”, se arată în decizia ICCJ.
Instanţa a dispus punerea în libertate de îndată a lui Udrea, Obreja şi Breazu, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză, aceştia urmând să fie plasaţi în arest la domiciliu la locuinţele lor din Bucureşti. Elena Udrea era arestată preventiv, în dosarul „Gala Bute”, din 25 februarie, Rudel Obreja a stat în arest din 5 februarie, iar Tudor Breazu din 8 februarie.
Decizia este definitivă şi urmează să fie comunicată unităţilor de detenţie în care se află cei trei, respectiv Penitenciarul Târgşor pentru Elena Udrea, Penitenciarul Rahova pentru Rudel Obreja şi Arestul Secţiei 19 Poliţiei pentru Tudor Breazu.
Pe durata arestului la domiciliu, Udrea, Oreja şi Breazu trebuie să nu părăsească imobilul unde locuiesc fără permisiunea instanţei, să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori sunt chemaţi, să nu comunice cu ceilalţi coinculpaţi şi cu martorii din dosarul „Gala Bute”.
De asemenea, aceştia sunt obligaţi să informeze unitatea de poliţie care îi va lua în supraveghere şi instanţa, în situaţia în care părăsesc imobilele în care stau în arest la domiciliu, pe o durată de timp strict necesară, în cazuri urgente şi pentru motive întemeiate, mai scrie Gândul.info.
Intră acum și în grupul de