Intră acum și în grupul de
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că bacşişul nu va mai fi impozitat, prevederile intrate în vigoare în urmă cu doar o săptămână urmând a fi eliminate din ordonanţa de urgenţă a Guvernului.
Amintim că, în cursul dimineţii, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională, în privinţa ordonanţei de urgenţă 8/2015 care reglementează, printre altele, şi fiscalizarea bacşişului. Potrivit Avocatului Poporului, actul normativ contravine, în integralitatea lui, prevederilor Constituţiei, deoarece afectează accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, restrânge exercitarea unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015 modifică şi completează mai multe acte normative, prevăzând printre altele legiferarea bacşişului, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat.
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.
Prima prevedere din ordonanţă contestată de Avocatul Poporului se referă la amenzile primite de agenţii economici în cazul neemiterii bonurilor fiscale pentru serviciile prestate sau pentru bacşişuri, în condiţiile în care actul normativ prevede că sumele nu vor fi restituite chiar dacă procesul verbal de contravenţie este desfiinţat de instanţă.
Este vorba de articolul care prevede că : „În situaţiile prevăzute la pct. (VII), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie, în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei”.
Sursa: Gândul.info
Intră acum și în grupul de