ANAF: 18 români trebuie să justifice peste 20 de milioane de lei fiecare


Intră acum și în grupul de

Din cei 313 români selectaţi de ANAF în prima fază pentru verificarea fiscală, 118  au fost depistaţi cu averi nejustificate între 1 şi 5 milioane lei, 48 cu 5-10 milioane lei, 35  cu 10-20 milioane lei, iar 18 contribuabili trebuie să justifice sume de peste 20 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de ANAF.

Potrivit sursei citate, situaţia pe intervale de risc fiscal – diferenţa între alocările de fonduri (cheltuieli, constituiri de depozite, investiţii etc) dintr-o perioada, din care au fost scăzute eventualele surse neimpozabile, şi veniturile declarate în aceeaşi perioadă – pentru primele 313 persoane selectate pentru verificări fiscale prealabile documentare (VFPD) urmare analizelor de risc efectuate de ANAF în luna mai 2015 se prezintă după cum urmează.

tabel ANAF

„Persoanele care prezintă risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, în cea mai mare parte, datorită faptului că sunt rude sau afini cu persoane încadrate în transele superioare de risc, selectarea făcându-se concomitent, potrivit prevederilor legale”, se mai arată în comunicatul ANAF.

Activitatea de gestionare a riscurilor pe care persoanele fizice le prezintă pentru administratia fiscală se realizează prin:
a) procesarea şi elaborarea listei persoanelor care depăşesc riscul minim;
b) elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare, având în vedere valoarea riscului de nedeclarare, în ordinea descrescatoare stabilită potrivit art. 17^7 lit. b), cu respectarea valorii riscului minim stabilit potrivit art. 17^7 lit. c). Dacă din informatiile deţinute organul fiscal identifică existenţa în lista prevazută la lit. a) a unor persoane care au calitatea de soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se face concomitent pentru toate aceste persoane.

Din cele 313 persoane deja verificate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), 14 provin din judeţul Suceava.

Aproape 8.000 de români au ajuns pe lista neagră a Fiscului, fiind declaraţi suspecţi şi încadraţi în categoria persoanelor cu „risc fiscal ridicat” şi vor ajunge să le dea explicaţii inspectorilor ANAF şi să justifice diferenţele dintre venituri şi cheltuieli. Fiecare nu şi-ar fi declarat anual, din calculele Fiscului, peste un milion de lei – 220.000 de euro – în perioada 2011-2013, însă problema este că momentul de referinţă este 2011, fără a se ţine cont de patrimoniul de până atunci. Cum se poate ca aproape 8.000 de persoane să devină „suspecţi” fără să se ştie câţi bani aveau la începutul perioadei de control? Consultanţii fiscali spun că legea e proastă, iar instrumentele Fiscului fac actul normativ greu de aplicat, ceea ce poate duce la abuzuri. „O prevedere normativă din dreptul românesc ce dispune dreptul înaintaşilor noştri probabil mult mai inteligenţi decât noi, dreptul roman, stabileşte faptul că posesia de bunuri mobile circulante este prezumată ca fiind legală prin simpla deţinere”, explică ei. Deocamdată, reprezentanţii Fiscului nu au dat vreo explicaţie referitoare la abuzurile care ar putea apărea, preferând să justifice PR-istic operaţiunea prin care i-a pus pe români pe lista suspecţilor de evaziune cu scoaterea în faţă, la grămadă, a maneliştilor, „patronilor bogaţi de firme sărace” sau a cămătarilor. Asta în condiţiile în care, într-un ghid dat publicităţii, pe lista Fiscului apar persoanele care se ocupă cu cămătăria sau traficul, infracţiuni potrivit legii penale.


Intră acum și în grupul de