Intră acum și în grupul de
Ministerul de Externe al României a anunţat, miercuri, că “a instructat Ambasada României la Kiev şi Consulatul general al României la Cernăuţi să verifice autenticitatea informaţiilor vehiculate în spaţiul mediatic”.
Referitor la informaţiile vehiculate în mass-media la 21 septembrie 2015, cu privire la înfiinţarea, în Bucovina, a brigăzii 128 vânători de munte, din cadrul armatei ucrainene, cu misiunea „de apărare în faţa unor posibile pretenţii ale României asupra acestei regiuni’”, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în 21 septembrie 2015, MAE a instructat Ambasada României la Kiev şi Consulatul general al României la Cernăuţi să verifice autenticitatea informaţiilor vehiculate în spaţiul mediatic.
„Pe data de 22 septembrie 2015, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe au avut o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti. A fost transmisă dorinţa părţii române de a obţine, în cel mai scurt timp posibil, de la partea ucraineană informaţii complete şi verificate privind veridicitatea celor circulate în mass-media pe această temă. S-a exprimat speranţa fermă că statul ucrainean nu a întreprins o astfel de măsură, în condiţiile în care, prin atitudinea şi acţiunile sale România susţine necondiţionat independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, oficialii ucraineni exprimând în mod repetat aprecierea statului vecin pentru poziţiile constante şi ferme ale României. S-a convenit să se rămână în dialog, pentru clarificarea acestor informaţii.
Ministerul Afacerilor Externe va continua să monitorizeze acest subiect, până la clarificarea definitivă”, se arată în comunicat.
.
Agenţia rusă TASS a anunţat înfiinţarea noii brigăzi a armatei ucrainene potrivit declaraţiilor comandantului brigăzii, colonelul Vasyl Zubanych, precum şi de la șeful Departamentului de organizare-mobilizare din cadrul comandamentului operativ Zapad (Vest), colonelul Viktor Kevljuk.
“Ministrul Apărării al Ucrainei a luat decizia de forma o nouă brigadă montană de asalt cu numărul 10. Locul de cartiruire al brigăzii va fi Kolomyia. Avem sarcina de a vedea ce a rămas acolo din obiectivele militare, de a desfășura acțiuni de reconstrucție și reutilare a cazărmilor. După aceasta, vom fi gata să angajăm pe bază de contract în jur de o mie de voluntari”, ar fi declarat Kevljuk în oraşul Ivano-Frankivsk.
Potrivit acestuia, “obiectivul principal al brigăzii este apărarea în fața unor ipotetice pretenții teritoriale asupra Bucovinei din partea României”. Totuşi, mai există un teritoriu unde ar putea fi nevoie de combatanți care “să știe să lupte foarte bine în munți — Crimeea”.
Conform planificării, procesul de constituire a noii brigăzi ucrainene se va finaliza până la 30 octombrie.
Intră acum și în grupul de