Intră acum și în grupul de
Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind realizarea interceptărilor de către SRI „are impact asupra securităţii naţionale”, susține directorul general al Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției.
”Curtea Constituţională decide în numele legii. Aşa începe orice decizie a Curţii Constituţionale din România. Din acest motiv, Serviciul Român de Informaţii nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta decizia CCR care declară articolul 142 din Codul de Procedură Penală neconstituţional.
Pentru Serviciul Român de Informaţii, principalul instrument în misiunea noastră în serviciul cetăţenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune în aplicare această decizie şi orice altă hotărâre prezentă sau viitoare a Justiţiei”, precizează șeful SRI în comunicat.
Hellving a ținut să transmită că SRI va rămâne şi în mandatul său o instituţie fermă în respectarea tuturor deciziilor instanţelor şi a statului de drept.
Precizările făcute de șeful SRI vin în contextul în care judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituţional.
”Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate.
Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, proliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale.
În acest sens, considerăm că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, iar instituţia noastră a depus eforturi umane şi materiale considerabile.
Am convingerea că toate celelalte instituţii au maturitatea şi responsabilitatea de a compensa acest recul. Asigur pe această cale toţi partenerii instituţionali că vor beneficia în continuare de sprijinul necondiţionat al Serviciului nostru.
Consider că este datoria mea, în calitate de director, să mă asigur că, în perioada ce urmează, Serviciul Român de Informaţii îşi va adapta direcţiile de acţiune în raport cu provocările mediului de securitate, urmărind îndeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea strictă a dispoziţiilor legale existente”, a mai transmis directorul general al SRI în comunicatul de presă.
CCR a publicat, miercuri, motivarea privind neconstituționalitatea interceptărilor SRI pentru DNA.
SRI nu mai poate face interceptări în dosare penale pentru că nu este organ de urmărire penală. Decizia se aplică inclusiv dosarelor aflate în curs de soluţionare.
Potrivit digi24.ro, președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) într-o ședință extraordinară, vineri, după motivarea Curții Constituționale a României (CCR) privind interceptările din dosarele de corupție și criminalitate organizată. O soluție care se vehiculează acum este ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență pentru suplimentarea bugetului DNA. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat că instituția are nevoie de 10 milioane de euro pentru un serviciu tehnic.
Intră acum și în grupul de