Intră acum și în grupul de
Guvernul a modificat legea alegerilor locale în sensul că in iunie 2020, când vor avea loc următoarele alegeri pentru consiliile județene, președintele CJ va fi ales direct de electorat și nu prin votul majorității consilierilor județeni aleși pe listele partidelor.
Situația aceasta a mai fost întâlnită în 2008 când Gheorghe Flutur l-a învins în alegeri pe Gavril Mîrza și în 2012, când Cătălin Nechifor a câștigat alegerile în fața lui Gheorghe Flutur.
”Art. 1. – (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”.
Așa sună noul text de lege. Ce înseamnă asta?
Răspunsul este unul foarte simplu: partidele tradiționale, PSD și PNL au înțeles de unde le vine pericolul, respectiv de la partidele noi și caută să scape elegant de acestea la urne. Este clar că un vot direct înseamnă și o implicare directă a primarilor și a președinților de organizații județene în alegerile locale din vara anului viitor.
Nu se va mai putea nimeni ascunde după deget ca în cazul din 2016, când PSD Suceava câștiga la scor alegerile locale pentru primar, consiliul local, dar pierdea (în favoarea PNL) alegerile pentru Consiliul Județean pentru ca la final PNL, prin Gheorghe Flutur, cu mai mulți consilieri mai mulți decât PSD, să preia șefia CJ Suceava.
Alegerile directe ale președintelui CJ vor putea scoate în evindență ”blat-urile politice” și vor evidenția ”trădătorii” din partide.
Spaima partidelor tradiționale este ca noile partide să continue trendul de a capta electorat, atât nemulțumit de politica de până acum cât și electoratul tânăr care este atras de nou.
De aceea, printr-o măsură care nu va lăsa prea mult loc de manveră partidelor cu structuri mai firave în localități, cu scoruri în jur de 10 % – 15 %, partidele tradiționale încearcă să se impună în județe, mai ales că harta după alegerile europarlamentare arăta doar două culori predominante, respectiv galben PNL și roșu PSD.
Prin eliminarea din jocul mare se încearcă și ca acestea să nu conteze foarte mult la înclinarea balanței în consiliile județene.
Cu alte cuvinte, pentru Consiliile Județene , se dorește ca meciul în 2020 să se joace doar între cei doi mari actori politici, PSD și PNL.
Dar cum în politică nu se spune „niciodată”, s-ar putea ca în următoarele săptămâni să auzim de candidații la președinția Consiliului Județean din partea Alianței 2020 USR-PLUS, a celor din Pro România, ALDE, sau PMP care ar putea să întoarcă actualele calcule ale celor două mari forțe politice.
Gheorghe Flutur pornește cu prima șansă în această cursă mai ales că la ultimele alegeri PNL a arătat că s-a consolidat în județ, iar el are în continuare o imagine bună.
De aceea va fi foarte interesant de văzut dacă președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, își va reconfirma candidatura la președinția Consiliului Județean Suceava pentru a-și putea arăta, în iunie 2020, forța politică când va concura împotriva lui Gheorghe Flutur, probabil a lui Cătălin Nechifor și a unui lider USR-PLUS.
MIHAI CHIRA
Intră acum și în grupul de