Intră acum și în grupul de
Astăzi a fost prezentat la București un studiu sociologic efectuat de CBS Research despre situația politică din Republica Moldova. Rezultatele studiului sociologic arată o prăbușire abruptă a PAS (la mai mult de jumătate) și că doar un sfert din votanții Maiei Sandu de acum 2 ani, mai au încredere în ea. Este cert că politica din R. Moldova a ajuns din nou într-un impas major: vremurile bune promise de Maia Sandu și PAS se dovedesc a fi doar o păcăleală electorală. După câțiva de ocupare a celor mai importante funcții în stat (ministru, prim-ministru, președinte) Maia Sandu încă nu are un Proiect de Țară concret, o viziune de dezvoltare socio- economică a societății: R. Moldova stă cel mai rău din Europa la capitolul dezvoltare urbană și la crearea locurilor de muncă prin dezvoltarea economiei. Aceste două mari nerealizări sunt cauzele principale ale migrației tinerilor în afara țării. Planuri guvernamentale pentru remedierea acestor probleme grave? Deocamdată nimic, dar timpul guvernării curge….
La ce capitol excelează în schimb PAS și Maia Sandu (adoptând un model brevetat în Rusia și Belarus): la arestări în masă ale membrilor Opoziției cu ajutorul serviciilor secrete (Voronin și Dodon nu și-au permis să aducă serviciile secrete la Guvernare). PAS se folosește de același Sistem de Jusțiție care a arestat și eliberat la comandă politică diverși oponenți politici, în funcție de interesele momentului. Un Stat de Drept adevărat nu poate fi edificat pe un sistem de justiție complet compromis.
Ca urmare a colapsării PAS, Blocul Socialiștilor și Comuniștilor condus încă de Igor Dodon a revenit pe primul loc în preferințele electorale, chiar dacă acesta mai mult evită temele politice în favoarea temelor șahistice, numărul 2 al socialiștilor Vlad Bătrâncea nu are încă anvergura politică și intelectuală de a fi un lider politic important, iar ideologul Bogdan Țîrdea preferă să stea mai mult în umbră.
Contondent și cu critici pertinente la adresa guvernării este și fostul premier Ion Chicu , dar partidul acestuia este inexistent și nu reușește să închege o echipă relevantă în jurul său. Primarul Chișinăului Iv Ceban este activ și eficient administrativ; politic s-a delimitat și de guvernare dar și de socialiști din rândul cărora provine, dar mișcarea politică pe care a anunțat-o este ori o naștere ratată ori un avort reușit. Andrei Năstase încearcă să îl imite pe Lazăr și să învie politic, resentimentele sale față de Maia Sandu care l-a pierdut pe drumul către Putere, putând fi o motivație foarte serioasă.
Marele dușman al PAS este Partidul Șor locul 3 în sondaj cu 8%, pricipalele acțiuni ale Procuraturii și instituțiilor de forță fiind îndreptate împotriva liderilor acestui partid (cu toate că Vlad Filat și Ilan Șor au fost acuzați cam de aceleași lucruri, unul a fost reabilitat, celălalt nu…). Întrebarea este: de ce, din ce cauză?
Răspunsul este simplu: PAS și Partidul Șor au stiluri diametral opuse de a face politică. În toată cariera sa politică Maia Sandu a fugit de responsabilități, nu și-a asumat niciodată greșeli sau vinovății, nu a prezentat public nici o viziune despre dezvoltarea societății moldovenești, nu a rezolvat nici o problemă concretă și s-a lepădat de toți tovarășii de drum politic. La polul opus, Partidul Șor este identificat de o parte a cetățenilor cu administrația publică eficientă și cu focusarea pe rezolvarea problemelor cetățenilor. Clasarea Marinei Tauber pe primul loc în preferințele bălțenilor nu este o întâmplare: jumătate din locuitorii Bălțiului au avut certitudinea unei bune administrări a orașului pe modelul brevetat la Orhei. Abuzul pe care PAS l-a făcut prin eliminarea Marinei Tauber din cursa electorală pe un pretext ridicol va crea în timp precedente periculoase (Maia Sandu a dovedit că nu este mai europeană decât Plahotniuc, care i-a furat victoria lui Andrei Năstase la Chișinău).
Concluzia este că în politica din R. Moldova se păstrează o frumoasă tradiție, veche de câteva secole: boierii acuzați de către Domnie de HICLENIE își pierd capul, libertatea și averea. Și prin rotație le vine rândul la toți. Marea problemă este că într-o lume în mișcare și dezvoltare, viața cetățenilor nu se îmbunătățește…..
ADRIAN BOTEZATU -sociolog, politolog, doctor în Geografie Politică, din ciclul „RADIOGRAFIA LA ZI A POLITICII DIN REPUBLICA MOLDOVA”
Intră acum și în grupul de