Ion Lungu nu poate fi acuzat de trădare față de PNL. El a rămas fidel oportunismului și lipsei de scrupule în politică


Intră acum și în grupul de

Motto: Pentru PNL, Ion Lungu este un subiect închis; a ales tot timpul calea în care să-i fie doar lui bine (Gheorghe Flutur, 8 ianuarie 2016)

Ion Lungu, primarul Sucevei de două decenii, reprezintă o imagine a ceea ce mulți consideră lipsă de verticalitate și scrupule în politică pentru a-și atinge propriile țeluri, indiferent de consecințele pentru ceilalți din jurul său, punând interesele personale înaintea celor ale formațiunii politice din care făcea parte și ale comunității

El a fost criticat vehement în ședința de marți a PNL Suceava de la Gura Humorului și s-a cerut excluderea din partid pentru că a trădat, dar liberalii prezenți au greșit abordarea pentru că Ion Lungu a acționat ca și până acum și nu și-a schimbat atitudinea de oportunist, așa cum a fost de nenumărate ori caracterizat chiar de colegii de partid.

Liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai lui Lungu în ședința de marți, dar pare să fi uitat că în ianuarie 2016 îl caracteriza pe Ion Lungu ca oportunist și că acesta ales mereu „calea în care să-i fie doar lui bine,” refuzând să lucreze în echipă și să-și asume responsabilitățile alături de partid.

Atitudinea oportunistă a lui Ion Lungu a fost evidentă încă din 2008, când Lungu a părăsit PNL chiar înaintea alegerilor locale, alăturându-se PDL și lăsând PNL Suceava fără conducere județeană și fără candidat la municipiul reședință de județ.

„Este golan de golan. Îl vom exclude noi dacă nu o face Gheorghe Flutur!”- Vasile Blaga în 20 noiembrie 2012

Ulterior, în 2012, Lungu a susținut candidații USL la parlamentare determinându-l pe liderul PDL de atunci, Vasile Blaga să declare în noiembrie 2012 despre primarul PDL, Ion Lungu: „Este golan de golan. Îl vom exclude noi dacă nu o face Gheorghe Flutur!”.

„Am văzut şi la noi primari de ai noştri acum pe scenă cu candidaţii USL-ului, pentru că acum se vede de fapt cine ţine la partidul acesta. Golani de golani şi le transmit şi pe această cale, că eu am vorbit cu preşedinţii organizaţiilor respective: dacă nu îi daţi vor afară îi dau eu afară din partid. Nu au ce căuta în partidul nostru acum când ne este greu, primarul din Suceava (Ion Lungu, n.r.), să nu se supere domnul Flutur ( Gheorghe Flutur, preşedintele PDL Suceava n.r.), şi chiar dacă se supără cu atât mai bine, îl văd pe o altă scenă şi nu îl văd afară din partid. Păi nu se poate, nu se poate când ne este greu”, a spus atunci Vasile Blaga

Doi ani mai târziu, Ion Lungu îl susținea pe candidatul PSD Victor Ponta la alegerile prezidențiale din 2014 și în 29 octombrie 2014 declara nonșalant: „Sunt independent, într-o colaborare cu PSD. Așa sunt azi, într-o colaborare cu PSD”.

Gheorghe Flutur, 8 ianuarie 2016 : Pentru PNL, Ion Lungu este un subiect închis; a ales tot timpul calea în care să-i fie doar lui bine

Liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, declara atunci că orice discuţie privind o candidatură a lui Ion Lungu din partea PNL este exclusă, mai ales că acesta nu a înţeles să lucreze în echipă şi că a preferat să-şi aleagă tot timpul culoarul astfel încât să-i fie doar lui bine. Flutur a spus că spre deosebire de Lungu el şi-a asumat echipa şi a plătit alături de partidul din care face parte.

Tot atunci, deputatul Ioan Bălan spunea că, din păcate pentru suceveni, nu este un oportunist mai mare decât Ion Lungu, apreciind că acesta este în stare să-şi găsească origini clare ai fondatorilor oricărui partid este pe val.

Cu toate acestea, la câteva zile după aceste declarații, la cererea conducerii centrale a PNL, Ion Lungu a fost desemnat să fie candidatul liberalilor în 2016.

Pe lângă traseismul politic, Lungu a fost acuzat de transformarea Sucevei într-un oraș tern și blocat. Ioan Bălan remarca în 2015 că orașul a devenit cenușiu sub conducerea lui Lungu, lipsit de inițiative semnificative și viziune. De asemenea, proiectele mari, precum reabilitarea Cetății de Scaun, au fost realizate cu dificultate din cauza refuzului lui Lungu de a colabora și de a accepta sugestii. Aceasta reflectă nu doar o lipsă de viziune, ci și o incapacitate de a conduce eficient și de a pune interesele comunității înaintea celor personale.

Atitudinea refractară a lui Lungu față de colaborare și sugestii a fost un alt punct de critică major. Ioan Bălan a subliniat că Lungu nu a fost niciodată un om de echipă și a fost mereu refractar la inițiativele venite din partea colegilor săi de partid. Această atitudine a dus la blocaje frecvente și la o lipsă de progres în dezvoltarea locală.

Criticile venite din partea liderilor politici, precum Gheorghe Flutur și Ioan Bălan, subliniază o carieră marcată de schimbări de partid, refuzul colaborării și o viziune limitată asupra dezvoltării comunității.

În ciuda acestor critici, Lungu a reușit să se mențină în fruntea orașului prin diverse manevre sugerând că în ciuda lipsei de verticalitate și a deciziilor controversate a reușit să-și asigure sprijinul necesar pentru a continua.

Va fi extrem de interesant de urmărit situația din PNL Suceava în perioada următoare și dacă Ion Lungu va reuși să se mențină în partid, poate chiar și să preia conducerea organizației județene PNL Suceava.


Intră acum și în grupul de