Intră acum și în grupul de
Conferinta de presa la Hotel Continental din municipiul Suceava
Calin Popescu Tariceanu, presedintele PLR:
„Am facut in aceasta dimineata o scurta vizita in mai multe zone din oras. Am mers la trei intreprinderi: una cu profil de transport rutier, o fabrica de inghetata si una de pantofi. Intotdeauna incerc sa iau pulsul vietii economice. O tara fara o economie dinamica nu poate rezista. Am vazut intreprinderi care sunt bine asezate si cu investitii importante. Am incercat sa privesc si peisajul general.
Am avut o intalnire la Prefectura cu prefectul si presedintele CJ Suceava si am discutat probleme de interes local si investitiile locale. Dupa aprecierea mea, cel mai interesant proiect e cel cu Aeroportul Salcea. Am inteles ca lucrarile sunt avansate si vor incepe asfaltarea pistei. Cred ca la anul vor incepe cursele pe Suceava.
Cred ca unul din proiectele mari la care nu autoritatile locale sunt vizate e continuarea legaturii N-S si realizarea drumului de la Roman inspre Suceava cu patru benzi. Ma bazez foarte mult pe proiectele care sunt si fac parte din planurile europene TEN. Trebuie sa avem in vedere ca drumul actual va ajunge la saturatie si va trebui creata autostrada N-S.
Am discutat si subiecte politice si nu ascund asta. Am avut o intalnire cu colegi liberali si am discutat conjunctura politica creata prin renuntarea la identitatea liberala de catre PNL, si acapararea PNL de catre PDL. Am dat lamuriri in legatura cu suspendare apresedintelui.
Am ca reper referendumul din 2012 in care a fost un vot covarsitor pentru suspendare. Am vazut unele reactii, dar nu stiu daca nu sunt mai degraba remarci de politian. De ce sa il mai suspendam ca si asa e la final? Constitutia si legile tarii nu se pun in paranteza cu cateva luni inainte de alegeri. Ele se respecta indiferent de calendarul de alegeri. Nu putem face derogari de la lege si trebuie sa avem institutii solide care respecta legea.
Conteaza foarte mult pentru ca de la 3 luni ne vom trezi ca final de mandat in viitor va insemna 6 luni sau chiar un an de zile si ca merita si trebuie de ingaduit orice ca tot e la final de mandat. In pofida avertismentului din 2012, nu a invatat nimic. Nu cred ca Basescu trebuie lasat nepenalizat. Un referendum de demitere ar pune punct carierei politice. Ne vom trezi din 2014 cum ne spune ce bine a facut tarii.
Am auzit de respectivele afirmatii despre un candidat care e ofiter acoperit. Nu cred ca trebuia sa spuna asa ceva pentru ca era secret de stat acest lucru. El ne confirma ce am vazut atata timp. Sa nu va mire daca urmatorul presedinte va face la fel. Daca suntem ingaduitori cu asta nu e bine. Nu am revizuit calendarul revizuirii. Am propus ca Parlamentul sa faca suspendarea in preajma zilei de 23.
Practic, ar trebui de la 3 octombrie sa fie declarata suspendarea. Banuiesc ca pot interveni intarzieri si trebuie sa existe o oarecare flexibilitate. Prima zi in care se poate face suspendarea e 3 octombrie.
PSD a explicat prin vocea presedintelui ca vor analiza si vor lua o decizie, dar mi s-a parut ca sunt fara echivoc. Nu ii pot banui ca nu ar fi pentru suspendarea presedintelui. Dubiile s-au risipit si la PNL.
Nu pot sa va spun ca as sti vreun ofiter acoperit. Chiar daca as sti vreunul nu l-as putea spune. Ca membru CSAT nu a venit nimeni la noi sa ne prezinte lista cu ofiteri sub acoperire.
Realmente nu am cunostinte si nici nu fac speculatii ca nu e corect. Nu te joci cu reputatia oamenilor pe baza de banuieli. Cred ca e obligatia lui si doar a lui daca el considera ca incalca o lege. Evident ca vrea sa il discrediteze pe acel candidat. Lucrurile le vad foarte simplu.
Presedintele intervine in jocul electoral chiar daca nu are voie sa o faca. Nu intru in jocul practicat de Basescu. Nu am nici cel mai mic element ca sa pot comenta asupra unuia dintre candidati. Eu sigur nu sunt.
Nu sunt in atitudine de non-combat cu Victor Ponta. Campania inca nu a inceput. Am declarat ca poate rezona pe aceeasi lungime de unda, putem face o campanie civilizata. E mai putin apetisanta pentru presa, dar cred ca daca fiecare isi prezinta viziunea lui nu avem nimic de pierdut. E un risc si mi-l asum ca si conduita.
Sunt doua lucruri ce trebuie spuse. Atuurile mele sunt urmatoarele. Un presedinte trebuie sa vina cu o viziune si un proiect de tara. Proiectul meu se intituleaza <<Romania, a saptea putere economica a Europei>>. Cateva ancore. Suntem a saptea tara ca marime si suprafata. Efortul nostru ar trebui sa puna in acord potentialul natural cu performanta economica. Am reunit un grup de specialisti care fac analiza elementelor costitutive ale acestui program.
Presedintele trebuie sa fie un arbitru impartial si un om cu capacitatea de a aduna in jurul sau fortele politice. Daca va fi un jucator va deveni partizan si va fi refuzat la discutii. De toate proiectele lui Basescu s-a ales praful din acest motiv. Nu dar partidele trebuie sa participe la proiect, ci si comunitatea.
Nu masurile fiscal stimulative determina ca tara sa ajunga a 7-a putere economica. Trebuie sa avem un ritm de crestere peste cel mediu al UE cu 2%. Cei 3 piloni pe care se bazeaza proiectul meu. Reforma si modernizarea institutiilor dupa model UE. Avem un sistem care functioneaza greu, centralizat si ineficient. O revizuire a Constitutiei e obligatorie. Cea actuala are sadita in ea germenii conflictelor interinstitutionale.
Al doilea pilon e cel educational. Nu am reusit sa reformam sistemul de invatamant. Nu sunt adeptul atitudinii lui Basescu de a discredita sistemul, dar e o realitate ca nu am reusit sa tinem pasul cu tehnica si dezvoltarea societatii. Pe partea de cercetare si inovare, care e motorul de crestere econimica, nu am dat suportul necesar. In mandatul meu am alocat aproape 1% pentru cercetare si 6% din PIB invatamantului.
Al treilea element o sa fie surpriza. Factorul demografic. O economie care vrea sa creasca, dar are o rata demografica negativa e o frana economica. Avem o pierdere demografica uriasa. Trei milioane de romani au emigrat. E populatia activa si dinamica. Disponibila sa isi asume destinul. Ne depopulam si rata natalitatii e negativa. Conform tendintelor se va constitui o frana economica. Cred ca e esential acest lucru.
Nu poti pretinde sa fii presedinte fara sa ai o experienta politica. Am fost parlamentar, ministru, premier 4 ani si lucrurile astea acumulate iti dau o experienta. Nu as vedea la Johannis o experienta care sa il recomande cu adevarat ca presedinte. Ca primar, ai alte prioritati. Asta e, fiecare cu cartea lui de vizita.
Si eu credeam ca impartasesc aceleasi valori cu PNL. PNL s-a schimbat. Azi, PNL e o formatiune erogena, fara o eticheta bine definita si manata de interesele unor lideri si nu de valori sau principii. Asta e realitatea. Isi pierde in continuare toata identitatea politica. Cand s-a pus problema suspendarii presedintelui, Iohannis a sters cu buretele istoria politica a ultimilor ani. Basescu a cautat sa distruga PNL. Johannis nu are nimic impotriva.
Daca eu sunt animat de idei si ei doar de interese nu putem face ca mariajul sa functioneze. Daca nu e loc pentru liberalism in Romania pot face si altceva.
Bilantul de ieri e unul bun. In perioada urmatoare astept adeziunile pentru a deveni membri la liberalii reformatori. Cred ca trebuie sa le dam liberatatea sa faca optiunile. Fiecare va anunta cand crede de cuviinta. Dar, in Suceava, pot spune ca e un teren foarte favorabil si exista nemultumiri de ce s-a intamplat in PNL.„
Intră acum și în grupul de