Intră acum și în grupul de
Co-vicepreşedintele PNL pentru regiunea nord est, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a relatat, joi seara, în emisiunea Ora de politică de la Intermedia TV întreaga discuţie ce a avut loc între membri din conducerea partidului, inclusiv a celor doi co-preşedinţi, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, privind retragerea viceprimarilor sau vicepreşedinţilor de consilii judeţene PNL acolo unde partidul nu beneficiază de majoritate.
El a răspuns, astfel, indirect, deputatului PNL de Suceava, Alexandru Băişanu, care a declarat săptămâna trecută că liberalii au fost deranjaţi de declaraţiile lui Ioan Bălan şi Gheorghe Flutur privind retragerea din funcţii a membrilor PNL din instituţiile descentralizate sau a vicepreşedintelui CJ Suceava sau a unor viceprimari liberali.
Băişanu anunţa atunci că se va organiza un birou permanent comun al PNL şi PDL Suceava care să stabilească anumite criterii pentru aplicarea acestei măsuri.
Ioan Bălan a explicat însă că nu s-a discutat în cadrul conducerii PNL, în prezenţa lui Gheorghe Flutur, a lui Vasile Blaga şi a lui Klaus Iohannis, despre un principiu care este foarte corect: nu poate exista un viceprimar sau un vicepreşedinte de consiliu judeţean fără o majoritate care să-l susţină.
„Cum să fii vicepreşedinte sau viceprimar fără majoritate şi fără să ai sprijinul PSD? E o chestiune simplă. Să aleagă! Pot să rămână în continuare în funcţie, dar atunci să facă acelaşi gest pe care l-au făcut alţii şi au plecat spre PSD susţinând că au câştigat alegerile cu USL. Nu poţi să rămâi în funcţie şi să votezi împotriva partidului din care eşti”, a explicat Ioan Bălan.
El a exemplificat cu nemulţumirea generată în rândul primarilor PNL din judeţul Suceava atitudinea vicepreşedintelui CJ Suceava, Ilie Niţă, membru PNL şi care a votat la rectificarea bugetară alături de PSD împotriva intereselor localităţilor cu primari PNL.
O situaţie asemănătoare a fost la ultima şedinţă a CJ Suceava, când Ilie Niţă propunea liderului de grup, Vasile Ilie, să sprijine candidatura unui membru PSD pentru CA al ACET, în dauna unui candidat PNL.
„Lucrurile astea creează confuzie”, a spus Ioan Bălan.
El a mai spus că o situaţie asemănătoare este şi cu şefii de instituţii descentralizate ale statului care dimineaţa, până la ora 16, fac politica Guvernului, iar după amiaza cheamă membrii de partid la sediu şi le explică politica prin care să lupte împotriva Guvernului.
Bălan consideră că situaţii de ambiguitate nu sunt acceptate nici în partid, dar că nici populaţia nu le agreează şi că de aceea este bine să fie situaţia clarificată cât mai repede.
„Nu e o infracţiune să fii membru PNL sau PSD şi să lucrezi într-o instituţie de stat”, a spus Bălan care a adăugat că dacă ai şi funcţie de conducere în partid şi eşti şi şef la această instituţie în condiţiile în care partidul tău e în opoziţie situaţia nu este de acceptat.
Liderul PNL a mai declarat că ceea ce a anunţat nu este un demers personal, ci că este o chestiune de partid.
„Aştept ca lucrurile să fie tranşate de la nivel naţional”, a spus Bălan.
El a mai remarcat că de acum şedinţele PNL se fac între membrii celor două foste partide şi nu separat, apreciind că întâlniri pe fosta schemă a unuia dintre partide nu este statutară.
Intră acum și în grupul de