Intră acum și în grupul de
Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat, participă până miercuri la Bruxelles la întâlnirea interparlamentară „Pachetul Frontiere Inteligente: Provocări europene, experienţe naţionale”, care reuneşte reprezentanţi ai comisiilor juridice şi de afaceri interne ai parlamentelor naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.
Într-un comunicat de presă, parlamentarul sucevean a arătat că în cadrul acestei întâlniri a susţinut că România asigura o bună parte din securitatea frontierei Uniunii Europene, şi implicit din securitatea frontierei Schengen, întrucât o treime din intrările în România sunt intrări ale cetăţenilor din afara statelor membre ale Uniunii Europene.
El a mai spus că România susţine instrumentele de management al frontierei şi pachetul frontierelor inteligente pentru terţe părţi pentru că este din ce în ce mai clar că pe lângă migraţia ilegală UE se confruntă cu o ameninţare reală care este terorismul.
„Avem însă nevoie pentru atingerea obiectivelor europene comune ca României să nu i se mai aplice criteriile politice, uneori subiective, de acces în spaţiul Schengen şi solicităm să fim evaluaţi pe baza criteriilor tehnice, cu consecinţă firească de admitere cât mai curand posibil în spaţiul Schengen. În această situaţie, sistemul frontierelor inteligente, securitatea frontierelor UE în general şi a spaţiului Schengen în particular vor avea o plusvaloare în atingerea obiectivelor comune privind combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale”, a arătat Ovidiu Donţu.
„Pachetul Frontiere Inteligente: Provocări europene, experienţe naţionale” presupune un sistem de intrare/ieşire care înregistrează ora şi locul de intrare şi ieşire ale cetăţenilor din afară Uniunii care traversează graniţa, calculează durata şederii lor şi generează alerte când perioadele autorizate expiră, dar şi o propunere pentru Programul Călătorilor Înregistraţi care permite unor anumite grupuri de călători frecvenţi cum ar fi oameni de afaceri sau membri de familie, din afara Uniunii care traversează graniţele Uniunii, şi care să beneficieze de verificări simplificate, inclusiv la porţile automate.
Cele două propuneri sunt completate de o a treia, privitoare la Codul Graniţelor Schengen, care trimite referinţe la folosirea celor două propuneri anterioare la nivelul graniţelor.
Întâlnirea doreşte să servească drept forum pentru schimbul de puncte de vedere şi informaţii între parlamentarii naţionali şi cei europeni, care vor fi valorificate de Comisia Europeană pentru că propunerea finală să fie acceptată de Parlamentele statelor membre şi de Parlamentul European.
În deschiderea reuniunii, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a apreciat importantă întâlnirii şi a spus că obiectivul acesteia este de a oferi o imagine de ansamblu completă a statusului ’’probei de concept’’ şi de a identifica opţiuni pentru implementarea pachetului Frontiere Inteligente.
Intră acum și în grupul de