Intră acum și în grupul de
Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a participat, sâmbătă, la dezbaterea Comisiei Regionale pe Educaţie cu tema „Viziunea PNL pentru o Educaţie Europeană” ce decurge din Proiectul Programului de Guvernare al PNL.
Potrivit parlamentarului sucevean, evenimentul în cadrul căruia s-a discutat despre necesitatea unei noi legi a Educaţiei, a avut loc la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” din Bacău şi s-a desfăşurat pe trei secţiuni : Curriculum, Cariera didactică şi Management educațional.
„Întâlnirea organizată de Organizația PNL Bacău cu reprezentanți ai domeniului Educație din județele Moldovei a reprezentat un moment remarcabil în parcursul şcolii românești, pe care ni-l dorim cu toții ancorat în realitățile și nevoile societății noastre.
Am convenit că o „nouă viziune în Educație”, așa cum este stipulat în Programul PNL pentru Educație și Cercetare, pornește de la respectarea Legii Educației Naționale, a principiilor acesteia, cărora li se adaugă, așa cum este firesc, o serie de priorități strategice, înscrise în Programul de guvernare al PNL”, a arătat Sanda-Maria Ardeleanu.
Ea a precizat că printre subiectele de mare interes din cadrul dezbaterii s-au numărat finanțarea sistemului, asigurarea gratuității învățământului general obligatoriu și, în consecință, respectarea prevederilor constituționale, adaptarea curriculei la nevoile elevilor (de exemplu, o curriculă adaptată copiilor cu dizabilități), orientarea școlară și profesională specializată și asistența psihologului școlar, stimularea fiscală a celor care vor să susțina școala, formarea educatorilor conform prevederilor existente în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, respectarea prevederilor acestei legi și „respingerea așa-zisei noii legi, scoasă din sertar și impusă de cei care nu țin cont de nevoia de stabilitate și predictibilitate în sistem, racordarea specializărilor la nevoile pieței forței de muncă, depolitizarea și debirocratizarea școlilor și universităților, prevenirea și combaterea abandonului școlar, lupta împotriva violenței în școală, fracturarea învățământului la nivelul verigilor acestuia”.
„Statutul profesorului în societate este o prioritate în cadrul acestei „revoluții a învățării” pe care o preconizăm, alături de finanțare, stimularea inițiativelor personale constituind o cheie de boltă a succesului Programului PNL pentru Educație și cercetare”, a ţinut să sublinieze deputatul PNL de Suceava.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, în urmă cu aproape două săptămâni că în prezent se lucrează la un alt proiect al Legii Educaţiei, care ar putea fi gata până la sfârşitul anului.
„E nevoie de o nouă lege, în primul rând, pentru a asigura coerenţa cu alte reglementări legale, a asigura coerenţa între articolele aceleiaşi legi şi a asigura coerenţa cu cerinţele sistemului de educaţie”, a declarat ministrul Educației, potrivit căruia noua lege va fi rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia vor trebui să se pronunţe şi studenţii, şi profesorii, şi agajatorii, şi sindicatele din învăţământ.
Intră acum și în grupul de