Liviu Dragnea despre OUG de reconstituire de consilii locale dizolvate de instanţă: Nu am susţinut varianta, dar nu e altă soluţie la Rădăuţi


Intră acum și în grupul de

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă la Poiana Stampei, că ordonanţa privind reconstituirea de consilii locale dizolvate a fost pentru soluţionarea problemei de la Rădăuţi, nu a susţinut-o, dar că se pare că nu este o altă variantă.

psd (52)

Dragnea a spus că ordonanţa prin care se pot reconstitui consilii locale dizolvate din supleanţi a fost adoptată de guvern pentru a fi soluţionată problema municipiului Rădăuţi.

„Este un subiect din perioada când eram eu în Guvern”, a spus Dragnea.

El a evitat să spună de ce nu s-au organizat alegeri parţiale în condiţiile în care era timpul necesar, dar a spus că acum este mai puţin de un an până la alegerile locale.

„Problema se numeşte Rădăuţi. Este un oraş blocat. Suntem în situaţia în care Guvernul a adoptat o ordonanţă pentru a debloca această comunitate. Proiecte care sunt blocate, bani care se pierd, salarii care nu se dau”, a spus Dragnea.

Întrebat este corect ca o situaţie dintr-o localitate să fie deblocată printr-o soluţie neconstituţională, Dragnea a răspuns că se va vedea dacă este neconstituţională.

Întrebat dacă PSD va solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind constituţionalitatea acestei ordonanţe, Dragnea a negat.

„Am înţeles că PNL se opune. Să vină ei cu soluţia acum. Nici eu nu am susţinut această variantă, dar se pare că e singura variantă acum. Putem să ne certăm la televizor, dar Rădăuţi rămâne blocat. Cu această ordonanţă Rădăuţi se deblochează”, a spus Dragnea.

După ce i s-a spus că ordonanţa este neclară privind modul în care se face această reconstituire a Consiliului local din supleanţi şi că este pusă sub semnul întrebării refacerea CL Rădăuţi, Dragnea a arătat că „Guvernul a adoptat o ordonanţă în sensul deblocării situaţiei de acolo”.

Vicepreşedintele regional al PNL deputatul de Suceava Ioan Bălan a anunţat, vineri, că PNL cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa guvernului prin care se reconstituie consilii locale dizolvate prin deciziile instanţelor, arătând că această OUG este „profund neconstituţională”.

Bălan a declarat că  OUG 55/2014, prin care s-a permis migrarea aleşilor locali şi care a fost declarată neconstituţională şi a fost profund imorală, „este parfum” pe lângă noua ordonanţă prin care se reconstituie consilii locale dizolvate prin hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată.

„Prin această ordonanţă prefectul este transformat în şeic local. Nu contează ce au votat cetăţenii, iar ceea ce a hotărât instanţa nici atât pentru că Victor Viorel Ponta, în disperarea pe care o trăieşte zilele acestea ia hotărâri total în defavoarea cetăţenilor şi în total dispreţ faţă de lege şi justiţie”, a spus vicepreşedintele liberal.

El a spus că înţelege PSD pentru situaţia în care este astăzi, dar că nu a crezut că se poate ajunge la astfel de acţiuni „profund neconstituţionale”.

„Pot să-i înţeleg că-l ţin pe Victor Ponta în geam ca să ia pensia, înţelegând prin asta guvernarea, dar nu înţeleg cum pot fi călcate în picioare principii de bază ale democraţiei cum sunt votul cetăţenilor şi hotărârile definitive ale instanţelor”, a spus Bălan.

El consideră că, în cazul municipiului Rădăuţi, Guvernul putea organiza în şase luni de când Consiliul local a fost dizolvat, de şase ori alegeri, câte o dată în fiecare lună.

„Au ales însă calea specifică de altfel a PSD prin care, în total dispreţ faţă de cetăţean şi votul lui, un om, numit în funcţia de prefect, să hotărască destinul administrativ al unei localităţi extrem de importante cum e Rădăuţi”, a spus Ioan Bălan.

ioan balan (2)

Deputatul liberal a anunţat că PNL va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul acestei ordonanţe de urgenţă.

„Vom cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru că mă gândesc că Rădăuţi este o comunitate importantă şi i se poate acorda măcar atâta importanţă cât a primit primarul suspendat al Capitalei”, a conchis Ioan Bălan.

Guvernul a emis miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care se modifică Legea administraţiei publice locale astfel încât un Consiliu local dizolvat se poate reconstitui din supleanţi, o situaţie de acest gen fiind în municipiul Rădăuţi.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ are un set de reglementări cu scopul de a soluţiona unele situaţii care au generat blocarea activităţii anumitor autorităţi publice locale.

„Este vorba despre localităţi în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îşi poate exercita atribuţiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situaţii simultan”, se arată în comunicat.

Guvernul precizează că în aceste localităţi nu mai este posibilă, conform legislaţiei în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autorităţii publice locale (hotărâri ale consiliului local, dispoziţii ale primarului) şi/sau prestarea anumitor servicii publice, cu consecinţe negative asupra bunei administrări a localităţii respective, cum ar fi imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificări ale bugetului local,  imposibilitatea de a stabili în termenul legal (până la 10 noiembrie 2015) nivelul impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016,  imposibilitatea emiterii autorizațiilor de construcție,   imposibilitatea acordării unor drepturi sociale respectiv de asistență socială, protecția copilului, ajutoare pentru încălzire, venit minim garantat.

Pentru deblocarea acestor situaţii, prin ordonanţa de urgenţă s-a stabilit că  „în cazul dizolvării consiliului local – posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanți”.

Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat prin hotărâre definitivă a Curţii de Apel Suceava în data de 31 martie, iar potrivit legislaţiei, Guvernul trebuia să organizeze alegeri parţiale pentru alegerea unui nou consiliu local.

Municipiul Rădăuţi a rămas fără conducere după dizolvarea Consiliul local în condiţiile în care primarul, Aurel Olărean, este suspendat din funcţie din septembrie 2014 fiind arestat preventiv şi apoi trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

El a fost trimis în judecată în octombrie 2014 şi a rămas în arest preventiv până la începutul lunii mai când a fost plasat în arest la domiciliu, iar apoi instanţa din Cluj a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar.


Intră acum și în grupul de