Intră acum și în grupul de
Vicepreşedintele PNL pentru regiunea nord-est, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a cerut, miercuri, în Parlament, vicepremierului Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, să prezinte măsurile concrete pe care le are în vedere pentru atragerea de investiţii străine directe în regiunea nord-est şi în special în Bucovina.
În întrebarea adresată vicepremierului, Ioan Bălan arată că nu este un secret că în societatea românească s-au formulat speranţe uriaşe cu acest Guvern din care face parte, în special cu privire la regândirea modului de a organiza guvernarea în România.
„Având o experienţă deosebită în zona de business şi în managementul unor afaceri de succes, consider că ştiţi foarte bine decalajele uriaşe de dezvoltare dinre nord-estul României, (zona Bucovinei) şi alte zone favorizate din ţară, (Bucureşti-Ilfov sau zona de vest. Sunt convins, de asemenea, că apreciaţi ca şi mine că partea de nord a Moldovei este extrem de înzestrată în resurse economice şi resurse umane de calitate, veriga lipsă fiind reprezentată de absenţa investiţiilor publice şi private”, arată deputatul sucevean.
El menţionează că investiţiile publice au stat mai tot timpul sub auspiciile constrângerilor bugetare, iar speranţele de dezvoltare pentru zona de nord-est a ţării sunt îndreptate spre investiţiile străine directe care ar putea contribui la creşterea numărului locurilor de muncă şi a avansului PIB/cap de locuitor.
În această situaţie, Ioan Bălan cere vicepremierului Costin Borc să explice cum intenţionează să stimuleze investitorii străini să localizeze afaceri generatoare de înaltă valoare adăugată în această regiune cunoscându-se avantajele comparative în termeni de costul muncii şi abundenţa de resurse.
Totodată, ministrul Economiei este întrebat dacă intenţionează să stimuleze reprezentanţii ministerului în străinătate şi prin performanţele lor de a atrage investiţii în România.
Mai mult, Ioan Bălan îl întreabă pe Costin Borc dacă, în condiţiile restricţiilor europene în acordarea ajutorului de stat pentru investitori, consideră oportună sprijinirea administraţiilor publice locale astfel încât să fie creat cadrul legal prin care să se poate acorda facilităţi locale investitorilor străini generatori de locuri de muncă.(N.B.)
Intră acum și în grupul de