Intră acum și în grupul de
Pe data de 7 decembrie, în anul de grație 1999, PSD Suceava făcea cea mai surprinzătoare mișcare politică de la acea dată, când președintele organizației municipale a PD Suceava, Marian Ionescu, era transferat la social-democrați, fiind liber de orice contract, în urma unei dispute aprige din PD pentru stabilirea candidatului la Primăria Suceava, în urma căreia a ieșit câștigător Mișu Iacob.
Marian Ionescu s-a răzbunat crunt pe PD si a câștigat alegerile în anul 2000 pentru Primăria Suceava, fiind de altfel și singura dată de după Revoluția din 1989, când PSD a reușit să obțină fotoliul de primar al municipiului reședință de județ.
În 2004, Marian Ionescu candidează din nou însă fără o susținere reală din partea PSD, la acel moment existând foarte multe fricțiuni în cadrul organizației municipale a partidului, generate în special de managementul activității primăriei, dar și de cum a înțeles Marian Ionescu să își facă echipă la conducere, mărul discordiei fiind de departe viceprimarul de la acea vreme, Simion Botezatu, (n.n. – acest Vasile Dîncu al PSD Suceava la vremea respectivă).
După această înfrângere destul de urâtă, mai ales că, mediatic, Suceava era considerat un judet al PSD, un județ ”roșu”, partidul se regrupează și la următoarele alegeri, propune sucevenilor un candidat tânăr, pe Ovidiu Donțu, actual senator. Acesta pierde disputa cu primarul în funcție, Ion Lungu, care la rândul său, își consolidează funcția și puterea la nivel local.
La alegerile din 2012, PSD încearcă din nou varianta candidatului de împrumut și merge pe mâna unui fost pierzător de primărie, din 2004 de data asta, Alexandru Băișanu (care a candidat atunci din partea PUR) și care păstrează tradiția și pierde din nou, de data asta în fața unui Ion Lungu mult mai slab, care după ce câștigă la mustață încă un mandat de primar, trădeaza partidul și echipa care l-a susținut și anunță că este ”independent politic” și că a îmbrăcat ”haina administrativă”.
Actualul context politic și electoral pare să fie mult mai complicat decât în 2004 sau 2012, iar PSD se află din nou în fața unei dileme, dacă va promova un cadidat propriu sau se va îndrepta din nou către un ”tehnocrat”.
Decizia se pare că este în mâna senatorului și președintelui organizației municipale Suceava a PSD, Ovidiu Donțu, care a și comandat de altfel sondaje de opinie în care sunt măsurate șansele membrilor PSD.
Decizia conducerii centrale a PSD a fost ca la începutul lunii decembrie, să fie cunoscuți toți candidatii partidului, atât pentru primari cât și pentru Consiliile Locale și Județene.
Va risca Ovidiu Donțu încă o candidatură și încă o înfrângere, fiind ”gata de treabă” și cocoțat pe ”platforma administrativ-politică” pe care a cam uitat să o mai lanseze după ce o anunțase cu fast la finele lui 2014 și după ce în municipiul Suceava, în 2014, Ion Lungu stătea pe banerele electorale ale PSD?
MIHAI CHIRA
Intră acum și în grupul de