Intră acum și în grupul de
Vicepreşedintele PSD Suceava, consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la sediul partidului, că nu este de mirare că Suceava nu s-a calificat după preselecţii în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021 atât timp cât a fost reprezentată de Ion Lungu, care „nu face diferenţa între fanfară şi filarmonică”, iar singura lui legătură cu cultura este legată de „cultura agricolă”.
„La finele săptămânii trecute, am ratat o mare şansă de a le reda sucevenilor demnitatea de a fi mândri, de apartenenţa la cetate. Suceava nu a trecut de preselecţia pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021”, a spus Cuşnir.
Liderul social-democrat a spus că astfel s-au pierdut 35 de milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană şi alte zeci de milioane de euro care ar fi venit din partea Guvernului pentru investiţii în întreaga zonă.
El s-a întrebat de ce Baia Mare merge mai departe în competiţia asta şi nu Suceava şi a prezentat şi argumentele prezentate de persoane neutre care au arătat că Baia Mare a avut o strategie în care se prezentau evenimente culturale, faţă de Suceava care avea evenimente culinare, explicând că în timp ce Baia Mare vorbea de 500 de evenimente culturale organizate, Suceava arăta că va organiza diverse evenimente, printre care târguri de bucate bucovinene.
„Cine trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru pierderea asta? Eşecul trebuie să şi-l asume cineva. Asta se întâmplă în lumea civilizată, nu şi în Suceava”, a spus liderul PSD Suceava.
El a arătat că strategia şi-a asumat-o public primarul Ion Lungu care nu a respectat însă formatul de colaborare votat în Consiliul Judeţean Suceava care i-a acordat sprijin necondiţionat lui Lungu pentru acest proiect.
Cuşnir a recunoscut că CJ Suceava a greşit când a oferit sprijin necondiţionat lui Lungu şi că ar fi trebuit să fie votat un sprijin condiţionat de respectarea unui concept, acela al Bucovinei istorice, aşa cum a propus Cătălin Nechifor şi aşa cum au susţinut atât Matei Vişniec cât şi Constantin Chiriac.
„De trei ori i s-a atras atenţia lui Lungu că trebuie să respecte conceptul de Bucovina lărgită. Matei Vişniec şi Constantin Chiriac au susţinut asta. Strategii lui Lungu nu au ţinut cont de asta”, a spus Cuşnir care a subliniat că, lăsând la o parte faptul că se vorbea doar de evenimente ale CJ Suceava, USV sau Clubul Rotary, strategia culturală a Sucevei a fost atât de superficial concepută încât nu a fost considerat esenţial să fie inclus Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru care se desfăşoară la Suceava.
“Singură legătură a lui Lungu cu cultura rămân culturile agricole”, a spus Cuşnir.
El a mai arătat că Ion Lungu nu a respectat nici protocolul încheiat între CL Suceava şi CJ Suceava şi nici hotărârea CL Suceava de colaboare cu CJ Suceava.
Consilierul judeţean a spus că CJ Suceava a aflat din presă că Ion Lungu urma să participe la Bucureşti să susţină proiectul şi că va avea un rol important în această prezentare.
El s-a întrebat ce capacităţi are Ion Lungu de a impresiona un juriu format din oameni de cultură.
“Are Lungu capacitatea să transmită emoţii pozitive unui juriu pe strategii culturale?”, s-a întrebat Cuşnir care a menţionat că atunci când a câştigat competiţia, Sibiul a fost reprezentat de Constantin Chiriac şi nu de cineva care să îl încurce, deşi primar al Sibiului era actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis.
Totodată, vicepreşedintele PSD Suceava a atras atenţia şi asupra filmului de prezentare care trebuia să creeze emoţii juriului şi să prezinte proiecţii de viitor şi să convingă juriul că Suceava merită să fie capitală culturală europeană.
“Din păcate, filmul poate fi cel mult un film de promovare turistică”, a spus Cuşnir care a arătat că filmuleţul respectiv arăta ceaţă, nori, dar nimic cultural.
Consilierul judeţean sucevean a atras atenţia că cel mai grav lucru pe care l-a făcut Ion Lungu a fost că nu a respectat o hotărâre a Consiliului Local Suceava care prevedea că în privinţa colaborării cu CJ Suceava pentru proiectul Capitală Culturală Europeană, primarul avea datoria de a informa partenerul despre toate acţiunile întreprinse, dar că Ion Lungu nu a făcut nici o informare.
“Îl sesizez pe prefect că Ion Lungu nu a respectat cel puţin o hotărâre de Consiliu Local şi să ia măsurie ce se cuvin în cazul în care un primar nu respectă o hotărâre de Consiliu Local”, a spus Cuşnir.
Liderul social-democrat sucevean a mai spus că în strategia culturală a Sucevei se vorbea de “o magistrală artistică” pe care Ion Lungu a îngropat-o, după cum a îngropat şi magistrala Termica şi după cum a îngropat şi alte proiecte.
Dan Ioan Cuşnir s-a întrebat cum de un om ca Ion Lungu, care “nu face diferenţa între fanfară şi filarmonică” are un cuvânt greu de spus în cultură pentru că prin ceea ce a făcut a afectat viitorul cultural al municipiului Suceava, al judeţului şi chiar a regiunii.
“Asta au reuşit să facă cei de la fostul PDL vopsit în PNL, să îngroape visurile sucevenilor. Preferăm că Lungu să nu cheltuie nimic că să obţină nimic sau să cheltuie mult că să obţină mult. De ce s-a ajuns în fundătură asta şi cineva care nu face diferenţa între fanfara şi filarmonica să aibă un cuvânt greu de spus în cultură Sucevei. A afectat viitorul cultural al regiunii. E pentru a două oară când titlul de Capitală culturală merge în Transilvania”, a spus Cuşnir care consideră că de această situaţie este vinovată şi administraţia din Iaşi că nu a reuşit să convingă.
Cuşnir consideră că este greşit să fie găsit vinovat doar Ion Lungu, care este “doar bomboana de pe colivă” pentru că vinovaţii sunt mai mulţi, de la consiliile locale sufocate de interese clientelare, de la lipsa societăţii civile, de la neimplicarea aşa -zişilor formatori de opinie din Suceava.
El susţine că şi factorii politici sunt vinovaţi, arătând că partidele s-au certat luni întregi cine să fie viceprimar, de parcă acesta era de interes pentru oameni.
“Lungu, în rol de Ceauşescu, crede că e trend-setter în materie de cultură şi civilizaţie la Suceava”, a mai spus Cuşnir.
El a mai declarat că un proiect prost, aşa cum a fost strategia culturală a Sucevei, putea fi prezentat doar de un om slab pregătit pentru că un om bine pregătit nu se pune prezenta cu un proiect prost.
“Oraşul are de suferit şi proiectul trebuie reluat şi supus unei dezbateri serioase cu oameni competenţi şi nu cu Lungu. El crede că a ieşit cu capul sus. Ghinion, domnule Lungu, pentru că deşi aţi schimbat măturoiul cu papionul, din nou aţi reuşit să faceţi rău Sucevei.”(N.B.)
Intră acum și în grupul de