Intră acum și în grupul de
Un cititor al NewsBucovina.ro a făcut o interesantă observație privind actuala situație în PNL Suceava.
Cititorul nostru, de altfel fin analist politic, atrage atenția că fuziunea PDL-PNL, la Suceava nu a condus la rezultatele așteptate, în condițiile în care din două partide mari a fost nevoie să fie împrumutat un candidat pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ.
Îi dăm dreptate și chiar completăm că fuziunea poate chiar la nivelul întregului județ a însemnat doar un fel de co-producție româno-americană de film, în care după cum știți, americanii veneau cu actorii, iar românii cu caii și cu figuranții.
Astfel, la Suceava, în urma fuziunii PDL-PNL, fostul PNL preia caimacul, adică se alege cu candidaturile la funcțiile de primar în municipii și orașe, în timp ce PDL face figurație, le pune celor de la PNL la dispoziție sedii frumos amenajate și o rețea electorală bine pusă la punct.
Nu doar Suceava e în situația asta. Al doilea municipiu ca importanță în județ, Rădăuți, trece prin aceeași experiență.
Chiar reîncălzirea și promovarea excesivă a subiectului Casa Corpului Didactic construită la marginea șoselei de centură a Sucevei, proiect din vremea când Petru Carcalete era inspector școlar general, nu a fost suficientă pentru ca dl Cătălin Miron să fie validat candidat al formațiunii la Rădăuți, unde vechiul PNL îl va nominaliza pe Carcalete cu care a mai pierdut odată în 2012, chiar cu valul USL în spate.
Suntem curioși dacă pragmatismul politic funcționa în PNL și dacă Alexandru Băișanu stătea mai bine în sondaje decât Ioan Bălan. Probabil că atunci nu mai era cazul ca Ion Lungu să fie readus în partid.
Aceeași curiozitate și referitor la până unde va merge pragmatismul politic al PNL? Oare, dacă în urma alegerilor pentru CJ, PNL va reuși să-și constituie o majoritate, va mai fi Gheorghe Flutur candidatul partidului pentru funcția de președinte al CJ? Sau, tot din pragmatism politic, acesta va înțelege și se va retrage discret pentru a lăsa locul unui liberal autentic, mai puțin democrat?
În această nebuloasă politică creată de liberali, PSD tace! ”Nu-ți opri inamicul politic din ceea ce face atunci când greșește!”, ne-a spus, cu tâlc, un lider județean social-democrat.
MIHAI CHIRA
NOTA BENE
În mai 2015 prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu spunea despre fuziunea PDL-PNL: „Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Liderii lor o sa dispară rând pe rând!”
El a fost înregistrat în timpul unei şedinţe a organizaţiei PNL Bistriţa Năsăud în care explica ce se va întâmpla cu această fuziune şi se pare că ceea ce anunţa se şi întâmplă.
„Noi fara PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deștept chiar dacă în unele judeţe: Alba, Bistrița e un puțin altfel. Un lucru deștept de ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președinție al partidului și ei ne-au dat sediul (râsete), locația în care să funcționăm.
Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! (râsete)
-Cu toate că nu prea e corect! (spune cineva din sală) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reținere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poți face ce vrei și ai tot.
Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Sa fie foarte clar! A fost și va fi al nostru.
Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân și nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu dracu și cu lacu.…Îmi fac un bine dacă pleacă…Nu o sa plece, nu-s prosti. O sa conviețuim cu ei. Liderii lor o sa dispară rând pe rând!.”, spunea atunci Teodor Atanasiu citat de presa locală şi naţională.
Intră acum și în grupul de