Intră acum și în grupul de
Preotul Liviu Mihăilă va fi candidatul susţinut de liberali pentru funcţia de primar al municipiului Fălticeni, a anunţat liderul organizaţiei judeţene Suceava, senatorul Gheorghe Flutur.
Până miercuri, candidatul validat al PNL la funcţia de primar în Fălticeni a fost preşedintele organizaţiei, Gheorghe Aldea, care a fost printre primii candidaţi validaţi.
Decizia fost luată în şedinţa biroului local al PNL Fălticeni, la care a fost prezent şi liderul liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur.
Preşedintele PNL Fălticeni, Gheorghe Aldea, a declarat că s-a luat decizia ca la Fălticeni, fiind un oraş special, să fie făcută o propune „şoc” care să crească şansele partidului, iar această soluţie a fost prezentată de liderul judeţean liberal Gheorghe Flutur ca fiind preotul Liviu Mihăilă, soluţie îmbrăţişată de colegii din biroul local.
Aldea a recunoscut că preotul Mihăilă nu a fost membru PNL până acum şi că vine din societatea civilă.
Candidatul PNL, preotul Liviu Mihăilă, este preşedinte al Asociaţiei „Fălticeni cultural”, care, în ultimii ani, a organizat acţiuni precum Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare„Grigore Vasiliu Birlic” şi Festivalul de Folk din Fălticeni, precum şi alte acţiuni culturale.
Liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că salută hotărârea preotului Liviu Mihăilă de a candida la funcţia de primar.
„Fălticeniul merită un astfel de primar cu profil integru, bine pregătit, om de cultură, om de ajutor şi de acţiune. Este un tânăr care se potriveşte ca o mănuşă Fălticeniului, municipiu care are nevoie de o relansare în domeniul economic, de locuri de muncă şi de implicare mai mare în domeniul social şi cultural”, a declarat Gheorghe Flutur.
Liderul PNL a subliniat că Liviu Mihăilă a fost omul care în ultimii ani a avut multe iniţiative culturale, de punere în valoare a Fălticeniului şi a întregii zone. Consider că „Liviu Mihăilă este omul potrivit pentru viitorul Fălticeniului, pentru că el crede şi vrea să facă cu adevărat ceva pentru acest oraş”, a mai spus Flutur.
Potrivit unei decizii a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, preoţii nu se pot implica în politică.
„În conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), care stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericului se numără şi aceea de “a primi asupra să dregătorii sau îndeletniciri lumeşti”, arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al Parlamentului sau Consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcţii în administraţia publică centrală şi locală. Cel care va încalcă aceste reguli, precum şi legământul depus la hirotonie, se încadrează în prevederile art.3, lit. “d” şi “e” din Regulamentul de procedura al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, având de ales între carieră politică şi misiunea preoţească, pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, se arată în decizia BOR.
În acelaşi timp, Sfântul Sinod a făcut un apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.
„Sfântul Sinod îi asigura că Biserica – păstrându-şi echidistantă faţă de partide – va continuă să se implice în politică generală a ţării, contribuind – prin mijloace specifice – la apărarea democraţiei, a libertăţii, a credinţei în Dumnezeu, a independenţei şi integrităţii Patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu, precum şi orice formă de extremism.”, se arată în decizia BOR.
Constatând, însă, necesitatea disocierii angajamentului preotului în politică partinică, de prelungirea activităţii sale pastoral-sociale în viaţă comunităţii locale, în calitate de consilier local sau consilier judeţean independent, având aprobarea chiriarhului sau, în urmă discuţiilor care au avut loc şi a convergenţei opiniilor exprimate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca, de la caz la caz, preoţii care îşi exprimă, în scris, dorinţa de a candida numai ca independenţi şi numai pentru Consiliile locale şi Consiliile judeţene să primească aprobarea chiriarhilor lor.
„Aprobarea va fi acordată în urma analizei solicitărilor preoţilor respectivi, într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial şi numai acelora consideraţi capabili să promoveze interesele comunităţii în Consiliile locale şi în Consiliile judeţene. Dacă, însă, se dovedeşte că preotul nu corespunde cerinţelor mandatului încredinţat, de a lucra şi apăra interesele comunităţii locale, atunci i se va retrage aprobarea. Această hotărâre adoptată de Sfântul Sinod este aplicabilă numai până când se vor găsi membri ai laicatului ortodox, bine pregătiţi, pentru a reprezenta interesele comunităţilor locale în care se află şi ortodocşi”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod al BOR. (N.B.)
Intră acum și în grupul de