Intră acum și în grupul de
Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr.Sanda-Maria Ardeleanu, care este și preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei-APF, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Revistei ”Bursa”, că România își păstrează în continuare rolul tradițional de țară francofonă, iar faptul că, în acest an, Ziua Francofoniei este celebrată la Palatul Cotroceni ”semnifică importanța la cel mai înalt nivel acordată de țara noastră tuturor acțiunilor de promovare a limbii franceze”.
”Colaborarea deosebită pe care o avem cu instituțiile francofone cu sediul la București în unificarea eforturilor de a acționa în favoarea valorilor francofone reprezintă un alt argument că România a fost, este și va rămâne țara francofonă în această parte a Europei”, a subliniat Ardeleanu.
În cadrul aceluiași interviu, deputatul sucevean a vorbit și despre promovarea multilingvismului drept o soluție viabilă în continuarea promovării limbii franceze în rândul tinerilor, dar și despre rolul esențial pe care îl au profesorii de limba franceză în apropierea copiilor și tinerilor de această materie școlară.
”Organizaţia Internaţională a Francofoniei, împreună cu Agenţia Universitară a Francofoniei, Conferinţa miniştrilor de educaţie şi ai tineretului din ţările francofone-CONFEMEN şi CONFEJES, împreună cu Universitatea Senghor din Alexandria, au lansat, la Dakar, în octombrie 2015, Institutul Francofoniei pentru Educaţie şi Formare-IFEF, care are drept obiectiv formarea, în următorii 10 ani, peste 100.000 de profesori şi formatori. Prin reunirea expertizei disponibile din spaţiul francofon se are în vedere înfiinţarea unui centru de excelenţă în materie de cooperare, formare continuă, cercetare şi sprijin tehnic în favoarea statelor francofone”, a arătat Sanda-Maria Ardeleanu.
Totodată, ea a ținut să amintească despre proiectul național al președintelui României, intitulat „România educată”, care ”reprezintă începutul reașezării societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.”
Referitor la rolul României în cadrul Organizatiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), parlamentarul liberal a apreciat că țara noastră se bucură de o recunoaștere foarte bună în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei, mai ales după organizarea Sommet-ului Francofoniei din 2006, când România a fost declarată Stat-far al Francofoniei în Europa Centrală și de Est.
”În 2015, Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, a solicitat schimbarea statutului din membru asociat în membru cu dreputuri depline. În iulie 2016, la sesiunea plenară ce va avea loc în Madagascar, propunerea va fi înaintată plenului spre aprobare, fapt ce va consolida statutul României de stat-far în Europa Centrală și de Est”, a mai arătat preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei-APF, în cadrul interviului acordat Revistei ”Bursa”.
Totodată, deputatul PNL de Suceava a anunțat că va participa marți, 22 martie a.c., la ceremonia de celebrare a Zilei Internaționale a Francofoniei, care va fi organizată la Palatul Cotroceni. (Irina Lițu)
Intră acum și în grupul de