Intră acum și în grupul de
Senatul României a votat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unui articol din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, iniţiat de senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, prin care tinerii de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie socială ar urma să primească un ajutor social.
Ovidiu Donţu consideră că votul pozitiv dat de senatori reprezintă „o mare victorie”, subliniind că ţine foarte mult la acest proiect de lege.
„Tinerii proveniţi din casele de copii şi care au împlinit 18 ani şi sunt obligaţi să părăsească sistemul de protecţie socială vor primi o indemnizaţie suplimentară de la Statul Român. Este cunoscut faptul că după vârsta de 18 ani copiii proveniţi din casele de copii nu mai pot locui în aceste aşezăminte. Practic statul îşi ia mâna de pe ei, iar piaţa muncii nu reuşeşte să îi absoarbă”, a spus senatorul sucevean.
Astfel, Ovidiu Donţu a propus dublarea indemnizaţiei pe care o primesc tinerii de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie socială, sumele suplimentare urmând să fie primite de aceştia până la vârsta de 26 de ani.
Donţu a arătat că o astfel de măsură i-ar încuraja pe aceşti tineri să urmeze cursurile unei facultăţi.
„Cuantumul indemnizaţiei este majorat cu 100%, faţă de suma de 142 lei ce o primesc astăzi cei până în 18 ani care sunt în casele de copii şi are ca scop întreţinerea şi încurajarea acestora de a urma cursurile unei universităţi. De asemenea, pentru cei care nu au găsit o soluţie locativă, indemnizaţia va fi majorată cu 200% faţă de cei 142 de lei pe care îi primesc acum. Şi asta pentru a reuşi să-şi găsească o locuinţă, având în vedere că statul român amână de foarte mulţi ani rezolvarea acestei probleme”, a declarat Ovidiu Donţu.
El a arătat că prin norme metodologice, Guvernul poate stabili condiţiile de acordare a acestor indemnizaţii, astfel încât de acestea să beneficieze doar tinerii între 18 – 26 ani cu astfel de probleme sociale.
Senatorul PSD de Suceava consideră că statul trebuie să intervină în aceste cazuri, adăugând că nu crede că până la 18 ani aceşti copii au nevoie de ajutor social, iar imediat după această vârstă ei îşi găsesc un loc de muncă şi îşi cumpără şi o locuinţă. Donţu propune astfel ca această categorie defavorizată să fie asistată de statul român până la vârsta de 26 de ani, până îşi găsesc un loc de muncă şi îşi rezolvă şi problema locativă.(N.B.)
Intră acum și în grupul de