Intră acum și în grupul de
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, a declarat vineri seara, după ce a participat la lansarea candidaţilor ALDE în campania electorală pentru alegerile locale că actualul guvern şi-a epuizat resursele şi că sunt foarte puţini miniştri care nu au gafat până acum, iar atitudinea acestora este determinată de faptul că nu au nici o legitimitate şi nici o responsabilitate.
„Acest Guvern şi-a epuizat resursa mai repede decât şi-ar fi imaginat oricine. Se întâmplă acum un fenomen foarte interesant în România. Toţi cei care au salutat Guvernul tehnocrat au început să cârâie, să mârâie, să-l denigreze”, a spus preşedintele ALDE care a menţionat că deşi ALDE a avertizat asupra acestei formule nefericite încep să se trezească şi cei care o susţineau.
„PNL a început să ridice vocea împotriva guvernului preşedintelui Iohannis: Guvernul meu. Până şi Iohannis a început să ia distanţă faţă de guvernul lui, a spus că nu mai e guvernul lui. Acum e copil orfan”, a spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a menţionat că nu a văzut într-o perioadă atât de scurtă atâţi miniştri care să-şi dea cu stângul în dreptul.
„ Cred că aia care nu au făcut o gafă până în momentul de faţă au rămas în minoritate şi cred că se simt şi prost acolo în Guvern pentru că nu ţin rangul cu ceilalţi. Se simt stingheri. Problema este că Cioloş ar trebui să remanieze cam 70 la sută din guvern. Problema e că dacă vin ăştia noi, până învaţă unde sunt butoanele, se face de noiembrie”, a spus Tăriceanu.
El a mai arătat că o altă mare problemă este pentru partidele care nu sunt de acord cu această formulă de guvern tehnocrat şi se pune întrebarea legitimă dacă merită sau nu o moţiune de cenzură şi trântit Guvernul.
„Răspunsul e acelaşi. Trânteşti Guvernul, vin alţii şi mai au şase luni de mandat. Prima mare problemă care o are şi Cioloş este că nu găseşte muşterii să se înhame la patru-cinci luni de mandat. Nu mai vrea nimeni pentru că se compromite”, a spus Tăriceanu.
El a arătat că în domeniile importante sunt probleme majore şi enumerat ministerele care au cele mai delicate situaţii între care Ministerul Agriculturii, unde ministrul a schimbat toate conducerile şi spune că nu poate conduce ministerul că nu e ascultat şi fermierii suferă pentru că nu primesc subvenţii, fapt care nu s-a întâmplat în Guvernul Ponta, dar că o situaţie dificilă este şi la Ministerul Transporturilor care s-a apucat să refacă Master Planul şi nu l-a prezentat, ceea ce întârzie şi mai mult atragerea fondurilor europene pentru proiecte de drumuri.
Situaţii grave sunt la Ministerul Fondurilor Europene, la Sănătate, la Educaţie, iar minerii au venit pe jos din Valea Jiului pentru a protesta.
„La Ministerul Culturii ministrul spune că demisionează dacă e pus cine vrea el şi prim ministrul chiar face această chestiune. Cum să îndrăzneşti să condiţionezi că pleci?
Situaţia este scăpată din mână”, a spus Tăriceanu.
Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian a arătat însă că o moţiune de cenzură în perioada de final de sesiune parlamentară poate permite preşedintelui să lungească procedurile prin numirea aceluiaşi candidat de mai multe ori până la alegerile din noiembrie, reamintind de experimentul Emil Boc din 2009.
„Moţiunea de cenzură trecută cu succes nu e o garanţie pentru schimbarea guvernului. Preşedintele se va prevala de acele elemente constituţionale, cu consecinţe şi mai dezastruoase”, a spus Vosganian.
Tăriceanu a completat că alegerile locale ar trebui să dea un semnal, dar soluţia politică va fi într-un final revenirea la o stare de normalitate, un guvern care are o responsabilitate politică şi o legitimitate şi o reprezentativitate.
„Actualul guvern nu are legitimitate şi nici o responsabiltate. De aia se poartă miniştrii cum se poartă. Responsabilitatea în acest caz revine preşedintelui şi PNL că aceasta a fost soluţia pe care au îmbrăţişat-o şi pe care au prezentat-o de comun acord. PNL a început să deconteze această situaţie politică”, a conchis Tăriceanu.(N.B.)
Intră acum și în grupul de