Intră acum și în grupul de
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, la Suceava, că există riscul de derapaje democratice şi excesele asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi că România se îndreaptă spre modelul sovietic de democraţie.
El a declarat că a fost deranjat de atitudinea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care, după ce PSD a anunţat că vrea să-l schimbe din funcţie, a ieşit public să vorbească despre un puci împotriva Justiţiei şi să pună Parlamentul într-o lumină defavorabilă.
El a spus că este de autoritatea Parlamentului să-şi exercite funcţia esenţială de corp legiuitor şi nimeni nu poate contesta acest lucru.
„Sunt extrem de decepţionat de această atitudine nefericită”, a spus Tăriceanu.
El a apreciat că funcţiile cheie în Parlament, conducerea celor două Camere, trebuie să fie deţinute de persoane care au certă experienţă politică şi curajul de a lua decizii care să restabilească echilibrul puterilor în stat.
Tăriceanu a arătat că în România se vorbeşte de stat de drept, dar de fapt este o caricatură.
„Instituţia fundamentală democratică este supusă unor presiuni, atacuri şi critici permanente, din partea Ministerului Public, din partea unei autorităţi judecătoreşti într-o manieră inacceptabilă. Nu putem să acceptăm ca agenda Parlamentului să fie dictată de Procuratură în România decât dacă vrem să adoptăm modelul sovietic de democraţie, sau sistemul rusesc actual, în care serviciile secrete şi procuratura conduc ţara”, a spus Tăriceanu.
El a spus că acesta e un semnal de alarmă foarte serios pe care îl trage pentru că se pare că România se îndreaptă spre această formulă.
Totodată, preşedintele Senatului a atras atenţia asupra derapajelor democratice şi excesele asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
„Aşa zişii apărători ai statului de drept nu înţeleg că derapajele democratice şi excesele la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor într-o bună zi le vor ameninţa inclusiv existenţa lor, că e vorba de libertatea presei, că e vorba de libertatea din mediul de afaceri”, a spus Tăriceanu.
El a menţionat că nu exprimă doar punctul său de vedere şi că această opinie se bazează şi pe ceea ce transmis asociaţiile magistraţilor sau că inclusiv Curtea Constituţională, printr-o decizie, a arătat că serviciile au ajuns să îndeplinească rol de organ de anchetă judiciară ca nicăieri în lumea democratică.
„Dacă vom slăbi din ce în ce mai mult încrederea şi puterea Parlamentului, drumul spre un soi de putere autoritară este deschis. Astea sunt riscurile la care ne expunem”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.(N.B.)
Intră acum și în grupul de