Intră acum și în grupul de
Fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri, că nu înțelege de ce actualul președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, se plânge de situația depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș deși el a fost cel care a dispus, în 2009, această locație și că acum vorbește de cât este de greu să rezolve problema.
Nechifor a spus într-o conferință de presă că, în 2012, când a preluat mandatul de președinte al CJ Suceava nu a făcut „miorlăiala” pe care o vede acum la noul președinte și a arătat că în 2012 au fost foarte multe dificultăți în județ și că, sigur, în 2020, vor fi la fel multe probleme.
„Vor fi lucruri de făcut tot timpul”, a spus fostul președinte al CJ Suceava.
El a arătat că în cazul Aeroportului Suceava, proiectul a fost început în 2007, continuat în mandatul 2008-2012 și că lucrările au început în 2013, în mandatul său, fiind finalizate în 2015.
„Sunt și miorlături cu Pojorâta”, a spus Nechifor, făcând referire la depozitul de deșeuri din Pasul Mestecăniș.
El a arătat că locația a fost stabilită în anul 2009, în mandatul lui Gheorghe Flutur, și că el nu s-a plâns de această decizie foarte proastă și nici nu a comentat-o cât a fost președinte al CJ Suceava pentru că nu se putea renunța la contract.
„A fost cea mai mare prostie alegerea locului respectiv”, a spus Nechifor care a adăugat că nu e normal ca Gheorghe Flutur să spună că e greu pentru că el a ales locația.
El a subliniat că în acest caz a avut numeroase discuții și că a încurajat inițiativele private, iar decizia instanței a fost clară, că decizia din 2009 de amplasament a depozitului respectiv a fost neconformă și că nu s-a respectat legea.
Nechifor a mai spus că acei oameni care s-au luptat „cu îndârjire” în cazul depozitului de deșeuri s-au întors acum și ar fi de acord cu acest depozit, deși mia de metri distanță nu s-a schimbat, iar albinele zboară la fel.
Fostul președinte al CJ Suceava i-a cerut lui Gheorghe Flutur să comunice toate datele legate de stadiul lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului Suceava, să spună cum se va finaliza până în toamnă, cum va realiza conducta de gaz natural spre Vatra Dornei tot până în toamnă și cum se va schia pe pârtia de pe Rarău în această iarnă.
El i-a transmis lui Flutur că știe ce s-a întâmplat în 5 iunie, iar PSD se comportă ca partid de opoziție în Consiliul Județean Suceava și va sancționa orice este nelalocul său în activitatea CJ Suceava, chiar dacă discuțiile vor dura sau dacă cei din PSD vor fi blocați.
„Responsabilitatea noastră față de cei care ne-au votat este aceeași”, a transmis Nechifor.
Reprezentantul cetățenilor din Valea Putnei și Mestecăniș, Aristide Maxim, a consideră că se poate ajunge la deblocarea proiectului depozitului ecologic din Pasul Mestecăniș după ce localnicii au discutat despre această situație cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Maxim a explicat într-o conferință de presă organizată, vineri, la Câmpulung Moldovenesc că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a venit joi să discute cu localnicii și cu responsabilii locali despre depozitul de deșeuri care se construiește în Pasul Mestecăniș și a susținut că fosta administrație județeană nu a făcut niciodată acest lucru.
Potrivit acestuia, în perioada 2012-2016 ar fi existat o singură tentativă a fostului președinte al Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, de a veni la Pojorâta să discute cu localnicii nemulțumiți de amplasamentul depozitului ecologic, dar că aceasta nu s-a mai realizat.
„În sfârșit, după atâta timp, am ajuns să putem dialoga în prezența cetățenilor și să scoatem din impas această situație. Cum o vom face rămâne de văzut. Am ajuns la litigiu pentru că nu am fost ascultați. Datorită transparenței și dorinței de comunicare a domnului președinte Flutur s-a ajuns la un dialog cu noi pentru a clarifica odată situația de pe Mestecăniș care a plutit într-o ambiguitate ani de zile”, a spus Maxim.
El a arătat că în perioada premergătoare declanșării investiției localnicii au fost ignorați total de autoritățile locale mai ales de cele de la Pojorîta dar și de cele județene din perioada 2012-2016, iar semnalul de alarmă tras pentru acel amplasament greșit ales de comisia de atunci nu a fost luat în seamă.
Maxim a mai spus că dialogul va continua, subliniind că oamenii vor garanții care să elimine temerile faţă de poluarea pânzei de apă freatică, de riscul antrenării deşeurilor către sat în cazul unor ploi abundente, cu poluarea pârâului Putna, faţă de afectarea păşunii şi a mirosului pe care îl vor degaja gunoaiele menajere depozitate pe munte.
”Vom continua căutarea celor mai bune soluții și vom încerca să facem să funcționăm până la urmă într-o societate mai bună, mai curată. Suntem puși în fața faptului împlinit. Trebuie să acceptăm situația ca atare și să vedem ce se mai poate repara din prostia făcută. Pentru că e o mare prostie să pui depozitul de deșeuri într-o zonă cu potențial turistic, cu peisaje nemaipomenite. Depozitul trebuia pus într-un loc ferit și la o distanță de minim 1.000 de metri de locuințe. De obicei aceste depozite nu se pun în vârful căciulii, se pun undeva mai jos, pitite într-o vale. E dureros că am ajuns acum în situația să negociem în pierdere motivat de faptul că depozitul e făcut în procent de 97% și că trebuie pus în funcțiune. E adevărat că și deșeurile trebuie puse undeva. Asta ne obligă să continuăm să scoatem maximum din problema asta pentru că în primul rând asemenea lucruri să nu se mai întâmple în alte părți și în al doilea rând să ne protejăm viața noastră care e acolo”, a spus Maxim.
Maxim i-a mulțumit lui Gheorghe Flutur pentru le-a dat atenția necesară și crede că acesta va reuși să facă mai multă ordine în administrarea județului.
(Alin Dima)
Intră acum și în grupul de