Intră acum și în grupul de
Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremierul Vasile Dîncu, a răspuns solicitării oficiale adresate de deputatul de Suceava Ioan Bălan privind datele concrete legate de proiectele finanțate prin PNDL că nu poate oferi astfel de informații întrucât doar beneficiarii pot să facă publice contractele de lucrări.
Ioan Bălan arată în întrebare că, încă de la învestire, Vasile Dâncu a anunțat că va transparentiza activitatea ministerului, în special în ceea ce privește PNDL, fapt apreciat de toată lumea.
El a adăugat că a consultat pagina de internet a Ministerului Dezvoltării și a constatat că în 27 aprilie 2016 au fost aprobate, prin ordin al ministrului, pentru județul Suceava un număr de 116 proiecte prin PNDL în valoare de aproape 374 milioane de lei.
Bălan a spus că este de apreciat numărul mare de proiecte aprobate pentru județul Suceava ținând cont de nevoia de investiții a acestui județ mai ales în domeniul educației și sănătății.
Totuși, deputatul Ioan Bălan îi cere lui Vasile Dâncu, în spiritul transparenței activității ministerului, să publice pe site-ul ministerului termenele de execuție aprobate, depășirile de termene, denumirea constructorului și perioana de garanție a lucrărilor.
Astfel, vicepremierul arată că în privința asigurării transparenței Programului național de dezvoltare locală prin publicarea pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a datelor privind execuția contractelor de lucrări aferente obiectivelor pentru care a fost aprobată finanțarea cu fonduri de la bugetul de stat, prin PNDL, prin legislație se prevede că aceste contracte se încheie între MDRAP și beneficiari.
El menționează că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu este parte a contractelor de lucrări ce se încheie, în vederea realizării obiectivelor de investiții între beneficiarii acestora, respectiv autoritățile pub!ice loca le și executanții, prestatorii.
Dîncu subliniază că doar beneficiarii sunt responsabili de organizara și derularea procedurilor și de modul de utilizare a sumelor alocate.
Totodată, Vasile Dîncu precizează că în ceea privește numărul și valoarea solicitărilor de includere în PNDL emise de unități administrativ teritoriale din județul Suceava și care au fost transmise MDRAP în 2016, și pentru care nu au fost alocate fonduri prin PNDL, că în baza de date sunt înregistrate 125 de solicitări de finanțare, a unor obiective de invesții care nu sunt finanțate cu fonduri de la bugetul de stat disponibile în cadrul PNDL.
Suma totală a acestor solicitări de finanțare emise în anul 2016 pentru proiectele din județul Suceava depuse în anul 2016 este de 520.855.233,60 lei, menționează ministrul.(Alin Dima)
Intră acum și în grupul de