Gheorghe Flutur nu comentează situația intervenită în PNL după demisia co-președintelui Vasile Blaga


Intră acum și în grupul de

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a evitat, miercuri să spună care ar fi procedura în ceea ce privește preluarea funcției de co-președinte al PNL după demisia lui Vasile Blaga.

flutur, blaga, balan

„Există măsuri tranzitorii, există prevederi speciale. Acum să vedem. Nu vreau să comentez pentru că trebuie să mă dumiresc eu. Nu este doar Statutul, este și un protocol de fuziune cu măsuri tranzitorii. Trebuie să ne uităm în toate, dar bănuiesc că între timp se vor uita alții”, a spus Flutur, care deține și funcția de prim vicepreședinte al PNL.

Într-o conferință de presă, liderul liberal a declarat că nu comentează situația intervenită în PNL după demisia lui Vasile Blaga.

„Nu vreau să comentez că nu m-am documentat. Nu am avut nici o discuție și de aceea nu vreau să comentez”, a spus Flutur care a menționat că a primit știrea „printre uși”.

El a menționat că este o problemă apărută, dar că nu știe contextul și conjunctura și nu dorește să facă alte precizări.

Întrebat dacă el este unul dintre cei care ar putea fi nominalizat pentru funcția de co-președinte în condițiile în care este prim-vicepreședinte al partidului, Flutur a evitat să răspundă.

Copreședintele PNL, Vasile Blaga, a demisionat, miercuri din funcție și din cea de șef de campanie și a decis să nu candideze în alegerile parlamentare după ce DNA l-a inculpat într-un dosar de trafic de influență fiind acuzat că ar fi primit 700.000 de euro.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

 

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare.


Intră acum și în grupul de