Intră acum și în grupul de
Exploatarea pădurii ar putea fi condiționată de execuția de lucrări de regenerare, o inițiativă legislativă în acest sens fiind depusă de senatorul sucevean Ovidiu Donțu.
În expunerea de motive, parlamentarul social-democrat arată că a introdus obligativitatea prezentării unui proiect care să prevadă lucrările de regenerare a suprafețelor tăiate la ras în anumite situații, plantarea, într-o perioadă mai scurtă de timp, a unui număr mai mare de arbori decât cei tăiați și că propune în același timp și depunerea unei garanții financiare care să asigure că aceste operațiuni se vor și realiza, urmărindu-se o mai mare responsabilizare a proprietarilor acestor păduri.
Potrivit propunerii legislative depuse de Ovidiu Donțu, exploatarea forestieră este condiționată de realizarea de lucrări de regenerare a pădurii, inclusiv cele de reconstrucție ecologică sau completare a regenerărilor naturale.
În ceea ce privește tăierile rase, acestea se pot aproba doar după depunerea unui proiect de regenerare, dar și pentru plantarea unui numar cu cel puțin 10 la sută mai mare decât cel al arborilor taiați, sau efectuarea de lucrări de plantare pe o suprafață egală cu cel puțin 10 la sută din cea de pe care urmează a se efectua tăieri rase, pe terenuri puse la dispoziție, cu titlu gratuit, cu acest scop, de ocoalele silvice.
Mai mult, se cere ca lucrările de regenerare artificială și de completare a regenerărilor naturale se execută în termen de cel mult două sezoane de vegetație de la tăierea unică sau definitivă, fiind obligatorie executarea acestora în proporție de cel puțin 50% în termen de șase luni de la terminarea lucrărilor de exploatare.
Dacă proprietarul pădurii nu îndeplinește aceste obligații, autoritatea publică din silvicultură va asigura lucrările, iar costul acestor lucrări se vor recupera de la proprietari.
Intră acum și în grupul de