Intră acum și în grupul de
Firma de distribuție a agentului termic în municipiul Suceava, Thermonet, s-a angajat prin contract să facă investiţii de 5 milioane de euro în reţelele pe care le au în exploatere în primii doi ani de la preluarea activității, dar că se pare că nu a făcut nimic, susține liderul organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir.
„Se pare că Thermonet nu respectă contractul cu Primăria, contractul cu sucevenii”, a spus Cușnir, într-o conferință de presă susținută joi la sediul partidului, arătând că primarul Ion Lungu nu s-a autosesizat de această situație.
Totodată, președintele organizației municipale PSD Suceava a acuzat că în ceea ce privește termoficarea, primarul Ion Lungu a acționat în detrimentul firmelor municipalității, Termica SA producătorul și distribuitorul de energie termică până în 2013 și Transagent SRL, firmă care a fost înființată de Consiliul Local Suceava în vederea preluării distribuției agentului termic.
Astfel, Dan Ioan Cușnir, a explicat că în luna noiembrie a anului trecut, primarul Ion Lungu a forțat adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care subvenţia pentru căldură să fie achitată în avans către producătorul actual de energie, Bioenergy, firma privată, fără a se obţine un discount pentru aceasta, în timp ce pentru alte plăti neonorate la termen, din banii sucevenilor se plătesc penalităţi de întârziere. El s-a întrebat de ce primarul Ion Lungu nu a plătit către firma municipalității, Termica SA, în 2009 la termen, datoriile legale şi reale de 70.000.000 lei, iar către Bioenergy plata se face în avans și a întrebat de ce Termica a fost obligată să ia un credit furnizor de 200 milioane lei și de ce nu s-a procedat la fel și în cazul Bionenergy.
„Aţi defavorizat Termica, firma Primăriei şi acum favorizaţi, pe banii sucevenilor, un operator privat”, a spus Cușnir care a arătat că primarul Ion Lungu a acționat astfel încât Termica a intrat în faliment, iar în locul acestei firme, termoficarea este asigurată de firme private.
El a spus că din 30 iunie 2006 ANRE avizează preţul de 99,82 lei/Gcal pentru transport, distribuţie şi furnizare, iar CL Suceava aprobă acest preț care rămâne valabil până în data de 16 octombrie 2014 deşi Termica a solicitat în repetate rânduri creşterea preţului pentru că preţul la apă a crescut cu 180%, la energie electrică cu 60%, iar la canalizare cu 300%.
Astfel, deși în iulie 2007 ANRSC avizează preţul de 116,79 lei/Gcal, dar primarul și Consilul Local obligă Termica să funcţioneze în pierdere la preţul de 99,82 lei/Gcal, iar în decembrie 2013 ANRSC avizează preţul de 160 lei/Gcal, Termica este obligată să funcţioneze în pierdere vânzând în continuare la preţul din 2006.
„În data de 16 octombrie 2014, după pecetluirea insolvenţei şi a falimentului Termica, Ion Lungu şi Consiliul Local aprobă preţul de 140 lei/Gcal. Termica a fost falimentată ori premeditat ori din nepricepere. În ambele cazuri cineva trebuie să plătească pentru falimentul Termica – adică aceia care nu au permis un preţ competitiv şi real”, a spus Cușnir.
El a mai arătat că din 2014 transportul şi distribuţia agentului termic este preluată de Thermonet în urma unui simulacru de licitație prin care firma înființată de Consiliul Local Suceava, Transagent, pierde din cauză că are capitalul social mai mic decât Thermonet.
„Ion Lungu propune şi stabileşte prin votul Consiliului Local, capitalul social al Transagent la 10.000 lei. Tot Ion Lungu, prin «specialiştii din primărie» stabilesc prin caietul de sarcini că valoarea capitalului social să se puncteze cu 10 puncte la evaluare. Thermonet vine cu un capital social de 20.000 lei, infim peste Transagent şi datorită acestor 10 puncte câştigă licitaţia deşi preţul oferit de Thermonet de 180 lei/Gcal este mai mare ca cel oferit de firma Primăriei, de 147,48 lei/Gcal, o diferenţa de 32,5 lei/Gcal din buzunarul sucevenilor”, a spus Cușnir.
El a explicat că pentru fiecare gigacalorie consumată, sucevenii scot din buzunar în plus 32.5 lei, iar în condițiile în care consumul mediu pe apartament în perioada de iarnă este de 2 Gcal/luna, înseamnă că lunar sucevenii scot din buzunar cu 65 lei în plus pentru firma privată Thermonet în detrimentul firmei primăriei Transagent.
„Înmulţiţi cu 17.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat. Şi iată cum Ion Lungu în complicitate cu Lucian Harșovschi şi cu PDL au făcut în aşa fel încât firma Municipiului Suceava să fie defavorizată şi să nu câştige licitaţia cu un operator privat, deşi preţul oferit era mai bun şi favorabil sucevenilor”, a spus Cușnir.
El a arătat că un alt aspect cel puţin la fel de important este cine verifică parametrii agentului termic ajuns în casele sucevenilor.
„În condiţii de -15 grade Celsius cu vânt, agentul termic trebuie să plece cu 100-110 grade Celsius. Se pare că zilele acestea a plecat cu 75 grade Celsius. Cine verifică şi ia măsuri pentru confortul termic al sucevenilor? Diagramele de temperaturi cu care trebuie să plece agentul termic sunt anexe la contract?”, s-a întrebat Cușnir.
El consideră că, din păcate Ion Lungu, în complicitate cu Lucian Harșovschi nu au reprezentat Suceava în relaţia cu Bioenergy şi cu Thermonet.
„Binomul Lungu/Harșovschi s-a comportat ca şi cum ar fi reprezentantul unor firme private în Primăria Sucevei. Termica şi Transagent, firme ale Primăriei Suceava au fost premeditat falimentate şi vitregite de o competiţie corectă cu nişte competitori privaţi”, a explicat Cușnir. (Alin Dima)
Intră acum și în grupul de