Intră acum și în grupul de
Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a răspuns pe larg scrisorii deschise pe care liderul USR Suceava, Teodora Munteanu, a transmis-o parlamentarilor PSD și ALDE și liderilor PSD Suceava. El menționează că răspunde în calitate de cetățean pentru că în scrisoarea deschisă nu i-a fost menționată nicio altă calitate.
Vă prezentăm integral răspunsul lui Dan Ioan Cușnir la scrisoarea deschisă transmisă de Teodora Munteanu.
„Doamnei Teodora MUNTEANU,
Președinte al USR Suceava
Stimată Doamnă,
Privesc scrisoarea dumneavoastră cu mult interes, dar și prin prisma unei stări de uimire.
Încă de la început vreau să vă asigur că am suficientă înțelepciune, astfel încât să vă iert limbajul ales, în mod evident nefericit, pentru o scrisoare publică, scrisoare adresată în virtutea calității pe care o dețineți, respectiv cea de lider local al unei formațiuni politice. Spun acest lucru mai ales datorită faptului că toți cei care mă cunosc știu că nu am fost niciodată și nici nu sunt adeptul cuvintelor jignitoare sau al vorbelor goale, populiste.
Având în vedere că scrisoarea dumneavoastră mi se adresează direct pe nume, fără a-mi fi atribuită nicio calitate politică sau funcție publică, o să vă răspund în primul rînd în calitate de cetățean al acestui oraș și al acestei țări, România.
Prin toată activitatea pe care am desfășurat-o atât ca simplu cetățean, cât și, cu voia dumneavoastră, ca om politic, am fost adeptul respectării drepturilor și libertăților tuturor celor alături de care conviețuiesc, precum și adeptul respectării legilor aplicabile pe teritoriul României sau pe teritoriul altui stat, dacă am avut ocazia să călătoresc pe mapamond. De aceea, îndemnul dumneavoastră de a respecta statul de drept, îndemn cu care începeți scrisoarea, mă surprinde. Nu era necesar, deoarece acest lucru l-am făcut toată viața și, mai presus de orice, îmi educ copiii zi de zi să aplice acest principiu. Dar vă mulțumesc pentru readucerea aminte.
În ceea ce privește presupunerea dumneavoastră cum că aș ignora protestele sucevenilor, vă înșelați. Sunt îngrijorat, dar îngrijorarea mea se oprește la limita dialogului civilizat, al argumentelor pertinente, al dreptului de a vorbi, dar și al dreptului de a asculta. Sunt mai degrabă îngrijorat dacă, în calitate de părinte, pot să fiu un exemplu demn de urmat pentru copiii mei, dacă pot insufla celor de lângă mine setea de adevăr și de echilibru sau dacă am pot să contribui, cât de modest, la traseul acestui oraș către o stare de normalitate.
Cât privește tăcerea ”complice” pe care mi-o atribuiți, țin să vă întreb dacă ați dorit vreodată să dialogăm și v-am refuzat? Ușa mea a fost mereu deschisă tuturor cetățenilor care au avut o bucurie sau o doleanță de împărtășit. Vă asigur că acest lucru va fi valabil și în cazul dumneavoastră. Caracterul public al scrisorii dumneavoastră nu îi dă nici consistență, nici greutate. Probabil, aflându-vă la începutul carierei politice, considerați că alegând această metodă cuvintele dumneavoastră au mai multă forță. Rămâne ca cititorii să judece acest lucru, dar m-aș bucura mult mai mult dacă cetățenii ne-ar judeca în primul rând după fapte și după efortul depus zi de zi în încercările de a le asigura o societate în care lucrurile să funcționeze normal și eficient.
Totodată, vorbiți în scrisoarea dumneavoastră despre curaj. Au fost oameni mari în istoria acestui popor, care au vorbit cu mult mai multă modestie despre acest subiect. Dar, ca să nu apreciați greșit abordarea mea, vă rog să mă ajutați să am curajul de a răspunde copilului meu, care m-a întrebat de ce oamenii care protestează pe străzi au înscris pe pancarte cuvinte atât de urâte, dacă ei afirmă că militează pentru o lume mai bună?
În ceea ce privește subordonarea politică necondiționată, pe care o insinuați în mod aproape jignitor, vă asigur că am fost și am să fiu până la sfârșitul vieții ”slugă” într-un singur sens: sluga celor care și-au pus speranțele în mine că pot, prin ceea ce fac și spun zi de zi, să aduc speranță în viața lor cotidiană, că pot să contribui la dezvoltarea conștiinței civice a acestui oraș, că pot să clădesc poduri și nu ziduri între oameni.
Nu pot să mă pronunț în ceea ce privește implicația juridică a actelor normative asupra cărora mă îndemnați să îmi expun punctul de vedere, pentru că nu dețin în acest sens competențe, cum de altfel sunt convins că nici profesia dumneavoastră nu vă califică la astfel de aprecieri, decât cel mult subiective, dar, iarăși, acest lucru v-ar descalifica și dezonora. Sunt oameni în statul de drept care se ocupă cu acest aspect. Nu am pretenția, cum și dumneavoastră n-ar trebui să o aveți, că mă pricep la toate.
Sunt un adept convins al vorbelor unui om mult mai înțelept decât mine, care spunea că libertatea mea se oprește acolo unde începe libertatea celuilalt, de aceea mă opresc aici, mulțumindu-vă pentru intereseul remarcabil pe care îl acordați pentru creșterea încrederii cetățenilor în oamenii politici. Chiar și în acei oameni politici aflați la început de carieră.
Vă urez curaj, înțelepciune și sinceritate în fața cetățenilor orașului Suceava.
Cu stimă,
Dan Ioan CUȘNIR,
cetățean. ”
Intră acum și în grupul de