Intră acum și în grupul de
Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, vicepreședinte regional al PNL, a criticat, miercuri, dezinteresul total al coaliţiei de guvernare PSD-ALDE în a găsi soluţii pentru dezvoltarea celei mai sărace regiuni din UE.
El arată că, în urmă cu secole, domnii Moldovei au înţeles importanţa politică şi economică a Sucevei, motiv pentru care aceştia nu au ezitat şi-au şi stabilit capitala în această zonă bine-cuvântată de Dumnezeu.
„Dacă voievozii Moldovei au avut viziunea şi priceperea de a acorda Sucevei rolul meritat, în ultimii douăzeci şi şapte de ani de la căderea comunismului nu a fost vreun guvern căruia să-i pese sau să mişte vreun deget pentru dezvoltarea economică şi socială a regiunii. Pentru această nepăsare Suceava şi Bucovina au plătit greu, continuând să reprezinte cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, cu cele mai puţine locuri de muncă disponibile şi cu cele mai mici salarii din economie. În satele Sucevei copiii se nasc tot mai rar, iar la uşile bătrânilor părinţi bat tot mai rar fii plecaţi la muncă în străinătate”, a declarat Ioan Bălan.
El susține că niciodată Bucovina nu a traversat momente atât de grele, în care principalul inamic în calea dezvoltării este chiar Guvernul ţării.
Vicepreședintele regional al PNL, și-a exprimat îngrijorarea privind execuţia bugetară de la începutul anului 2017 şi nu se declară surprins de faptul că investiţiile şi locurile de muncă nu se află între priorităţile Guvernului Grindeanu.
„Am votat împotriva Legii bugetului de stat pentru anul 2017 pentru că între miliardele de lei prevăzute cu generozitate la investiţii, nu s-a găsit loc şi pentru investiţii care să stimuleze dezvoltarea economică a Moldovei. Am analizat cu atenţie priorităţile pentru anul 2017 ale Guvernului Grideanu şi am observat că nici în acest an nu vom avea parte de investiţii în infrastructura de transport, nici în infrastructura socială şi nici vreun mare investitor nu va crea locuri de muncă pe meleagurile noastre. Mai mult, dacă ne-am fi legat speranţa de fondurile europene, atunci deiluzia noastră ar fi fost şi mai mare, pentru că am aflat cu toţii că nici măcar autorităţile de management nu au fost acreditate, iar programele mult aşteptate nu vor demara în acest an”, arată Bălan.
Deputatul subliniază că în ceea ce privește administraţia publică locală, bucovinenii fac tot ce le stă în putere să mişte lucrurile înainte.
„Cu toate acestea, de unii singuri nu cred că vom reuşi. De aceea avem nevoie reală de susţinerea financiară a Guvernului şi Comisiei Europene pentru proiecte economice care să transforme Suceava în capitala economică a Moldovei. Avem toate argumentele pentru a ne dezvolta şi a prospera! Avem una dintre cele mai puternice reţele de servicii turistice din România. Facem eforturi să introducem în patrimoniul UNESCO unul dintre leagănele civilizaţiei noastre – civilizaţia pre-Cucuteni-Cucuteni-Tripolie. Am reuşit să facem în sfârşit operaţional aeroportul Ştefan cel Mare, unde vor opera cel puţin trei companii aeriene, în ciuda piedicilor pe care le-au pus unii ani la rândul. Avem mii de tineri care lucrează în străinătate şi s-ar întoarce mâine, dacă li s-ar oferi posibilitatea să muncească la ei acasă”, a mai declarat Bălan.
El speră că în anul 2018 Centenarul Marii Uniri să găsească provinciile istorice unite şi la fel de prospere. „Anul viitor vom celebra sărbătoarea tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei şi aş fi sperat că la 100 de ani de la întregirea neamului să putem mulţumi părinţilor părinţilor noştri prin realizări notabile în planul dezvoltării naţiei române”, susține deputatul.
Liderul liberal își exprimă speranța că va exista motiv de mândrie că toate provinciile istorice sunt unite prin căi de comunicaţii moderne, că românii de pe tot teritoriul trăiesc la fel de bine, au şcoli la fel de frumoase şi curate, spitale moderne şi servicii publice de calitate.
„Din păcate, cu amărăciune vă spun, nu cred că vom avea ocazia anul următor să demonstrăm celor care au înfăptuit Marea Unire că am cinstit pe deplin marea lor realizare! Trăiesc totuşi speranţa că Guvernul Grindeanu, chiar şi în ceasul al doisprezecelea, va auzi cererile noastre, iar Centenarul nu ne va găsi cu Bucovina în topul sărăciei europene,” a conchis deputatul sucevean.(Alin Dima)
Intră acum și în grupul de