Deputatul Ioan Bălan avertizează din Parlament: Prin măsura impozitării gospodăriilor vor crește dările populației, iar consumatorul e transformat în inspector fiscal


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut, în Parlament, demisia ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, dacă prin introducerea noilor măsuri fiscale, incluzând impozitul pe venitul global al gospodăriilor, vor crește impozitele populației prin impozite mascate, denumite sau calculate diferit.

Ioan Bălan îi spune ministrului Finanțelor că în calitate de președinte al Comisiei pentru buget, finanţe și bănci al Camerei Deputaţilor a condus lucrările parlamentare care au condus la adoptarea uneia dintre cele mai importante legi din ultimii zece ani, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

„Mediul de afaceri, angajaţi și angajatori, investitori și consumatori au apreciat favorabil conduita dumneavoastră cu privire la susţinerea cotei unice de impozitare a veniturilor și, mai ales, cu privire la măsurile de relaxare fiscală implementate de la 1 ianuarie 2016, respectiv 1 ianuarie 2017”, a menționat deputatul.

El a subliniat că una dintre cele mai apreciate măsuri a fost cea cuprinsă în articolele 3-4 ale legii, care instaurează, pentru prima dată, principii riguroase cu privire la predictibilitatea și stabilitatea politicii fiscale a României – una dintre principalele probleme ale mediului de afaceri, alături de componenta birocratică.

Ioan Bălan a atras atenția că recent, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut precizări cu privire la conţinutul noii politici fiscale pe care Guvemul are în intenţie să o implementeze odată cu promovarea și adoptarea noului Cod economic al României.

„Din declaraţiile colegei dumneavoastră de Guvern, deși consider că asupra politicii fiscale ar fi trebuit să se pronunţe ministrul de resort, rezultă în mod clar următoarele: renunţarea la cota unică de impozitare – instaurarea cotei progresive de impozitare asupra veniturilor (sistemul cel mai inechitabil și care implică cele mai mari costuri administrative pentru politică fiscală); implementarea impozitului pe venitul global al gospodăriilor (o formă care va crește de asemenea costurile administrative ale politicii fiscale și care va implica impozite mai mari asupra veniturilor gospodăriilor). deducerea individuală a unor cheltuieli (știindu-se că majoritatea consumatorilor vor prefera serviciile nefiscalizate, mai ieftine și că este incorect să transformăm consumatorul în inspector fiscal)”, a menționat deputatul sucevean.

El îi cere ministrului să spună, față de aceste intenţii „extrem de nocive” din perspectiva predictibilității și costurilor politicii fiscale, care este termenul pe care și-l asumă pentru eliminarea cotei unice de impozitare.

Deputatul îi mai solicită ministrului Finanțelor să spună dacă a estimat cu cât vor crește costurile administrative ale politicii fiscale și dacă a estimat câte contracte de muncă vor migra în zona gri sau chiar în economia subterană, dar și dacă a estimat care va fi impulsul negativ asupra investiţiilor private autohtone, dar, mai ales, asupra investițiilor străine directe, care aveau tendinţa de revenire pe un trend consistent de creștere.

”Sunteţi dispus să vă depuneţi mandatul dacă, prin noul sistem fiscal contribuabilii (persoane fizice și persoane juridice) se vor confrunta cu noi creșteri de impozite, mascate, denumite sau calculate diferit?”, mai întreabă deputatul sucevean pe ministrul Finanțelor Viorel Ștefan.(N.B.)


Intră acum și în grupul de