Intră acum și în grupul de
Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi, a acuzat, joi seara, consilierii locali PSD că s-au opus introducerii sistemului de colectare a deșeurilor menajere cu puncte de colectare îngropate în municipiul Suceava.
„Acest proiect este în dezbatere publică de foarte mult timp, a fost votat în martie 2015 de aceiași consilieri PSD, iar acum nu au spus de ce au votat împotrivă”, a declarat Harșovschi în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV.
El a spus că aleșii PSD au votat împotriva caietului de sarcini care a fost început de fostul viceprimar PSD Gavril Vârvara care se ocupa la vremea respectivă de salubrizare.
„Eu nu vorbesc de rău de foștii colegi că nu am de ce, s-au făcut dezbateri, iar în martie 2015 s-a votat. Diferența între actualul proiect față de cel din 2015 este că în loc de 145 de puncte de colectare îngropate sunt 200 pentru că ne-am gândit că orașul se va dezvolta și că, în loc de un loc de joacă anual, se impune prestatorului să realizeze două locuri de joacă”, a spus viceprimarul.
El a menționat că în ședința CL Suceava de joi a făcut apel să se spună ce nu e bine și ce trebuie îmbunătățit.
„Am rămas uimit și sunt încă sub acest șoc pentru că nimeni nu a spus ce e rău. Nici înainte, nici după, nici în timpul ședinței”, a adăugat Harșovschi.
El a spus că actualele puncte de colectare, cu tomberoane, trebuie înlocuite cât mai repede.
„ Suntem sătui de aceste puncte de colectare care arată cum arată. E momentul să punem astfel de puncte de colectare îngropate”, a spus viceprimarul.
El a adăugat că acest caiet de sarcini are toate avizele și urma să fie ridicat pe SEAP pentru declanșarea procedurilor urmând să fie organizată o licitație internațională, iar sucevenii să poată beneficia 12 ani de zile de un sistem cât mai economic.
Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a spus însă că aleșii locali PSD nu se opun sistemului de salubrizare modern ci, din câte a înțeles, aceștia au solicitat ca respectivul caiet de sarcini să fie elaborat de o firmă de specialitate pentru că e nevoie de specialiști pentru un asemenea demers pentru că cei care realizează astfel de caiete de sarcini par că se pricep la toate.
El a explicat că PSD nu poate avea încredere în elaborarea unui caiet de sarcini realizat de aceleași persoane care au întocmit caietul de sarcini prin care firma Transagent a Primăriei a fost defavorizată în competiția cu Thermonet care astfel a câștigat licitația.
„Când ești bolnav te duci la medic pentru că ai încredere în specializarea lui. Când faci un caiet de sarcinci apelezi la specialiști. Caietul de sarcini nu se face de amatori din Primărie. Nu întâmplător, la proiectele finanțate de UE caietele de sarcini sunt, obligatoriu, întocmite de firme de specialitate”, a spus Cușnir.
În replică, Harșovschi a spus că documentul a fost întocmit după consultarea mai multor astfel de caiete de sarcini elaborate de alte localități, a fost îmbunătățit și consideră că nu e nevoie de o firmă care să facă acest caiet în condițiile în care Primăria are angajați care au atribuții în acest sens.
Viceprimarul a mai declarat că va continua consultările astfel încât toate obiecțiile ridicate să fie soluționate și ca toți consilierii locali să voteze proiectul pentru că sucevenii au nevoie de un sistem modern de colectare a deșeurilor menajere iar acest lucru trebuie să se realizeze cât mai repede.(N.B.)
Intră acum și în grupul de