Intră acum și în grupul de
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, arată într-un răspuns adresat deputatului de Suceava Ștefan Alexandru Băișanu că numărul copiilor dispăruți din județul Suceava este în creștere în 2016.
Băișanu a cerut ministrului Afacerilor Interne, în Parlament, să precizeze măsurile ce vor fi adoptate pentru prevenirea dispariției de copii.
În răspuns, ministrul Carmen Daniela Dan arată că prevenirea dispariţiilor de copii este un proces complex și de lungă durata, fiind rezultatul unor serii de acţiuni concertate din partea mai multor instituţii, acţiuni ce vizează identificarea cauzelor sau circumstanţelor favorizante producerii acestor dispariţii.
Ea precizează că în ceea ce privește evoluţia fenomenului în discuţie, informaţiile puse la dispoziţie de lnspectoratul General al Poliţiei Române relevă faptul că, atât la nivel naţional, cât și la nivelul judeţului Suceava, numărul sesizărilor din anul 2016 cu privire la dispariţiile de minori a înregistrat o ușoară creștere față de anii precedenţi.
Ministrul menționează și că în perioada 2014-2016, procentul minorilor găsiţi raportat la sesizările de dispariţii a fost de aproximativ 99% pe an.
Potrivit ministrului, dintre principale cauze care au generat acest trend ascendent al dispariţiilor de minori sunt nesupravegherea de către părinţi, aparținătorii legali ori factorii responsabili din unitățile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţi sau aparținatori legali fiind plecaţi la muncă în străinătate, lipsa unei comunicări autentice cu părinții, starea materială precară a unei părți însemnate a populaţiei, care determină neglijarea minorilor, abandonul școlar sau acumularea de absențe și rezultate negative la școală, creșterea influenței anturajului negativ sau spiritul de aventură, libertinajul sau vagabondajul.
Ministrul Afacerilor Interne arată că în prevenirea acestor situaţii sunt implicaţi mai mulţi factori sociali, cu responsabilități diferite și complementare, care acţionează pe diferite planuri, de la informarea și sensibilizarea publicului, la modificări legislative, parteneriate pentru colaborare, reorganizarea și modificarea unor competenţe și strategii de lucru ale structurilor implicate, dar și măsuri de politică socială și măsuri educaţionale.
Carmen Daniela Dan mai notează că Poliția Română a desfășurat mai multe activităţi de prevenire și informare în unităţile de învățământ și centrele de plasament, având ca scop promovarea unor recomandări pentru prevenirea dispariţiilor de minori și identificarea unor probleme punctuale și a unor soluţii pentru rezolvarea situaţiilor de risc.
Ministrul precizează că au fost elaborate programe, proiecte și campanii de informare precum „Prevenirea delincvenţei juvenile și victimizării minorilor din Centrele de Plasament la nivelul judeţului Suceava”, „Împreună pentru mai multă siguranţă”, „Safer Internet Day 2016”, „De mici să preţuim siguranţa”, ”Școala Siguranţei” sau ”Vacanţă Activă – Vacanţă în Siguranţă”.(Alin Dima)
Intră acum și în grupul de