Nechifor la Realitatea TV: O măsură a democrației ar fi ca Traian Băsescu să prezideze comisia care anchetează alegerile prezidențiale din 2009


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a făcut, luni, o propunere inedită la Realitatea TV.

El a spus că președinte al comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 ar putea fi chiar senatorul PMP Traian Băsescu.

„Dacă vorbim de transparență și muncă în Parlament, cred că acea comisie care va face lumină în alegerile din 2009 ar trebui să-și producă efectele. Poate că domnul Traian Băsescu ar putea fi președintele comisiei”, a spus Nechifor.

El consideră că aceasta ar fi o măsură a democrației.

„O măsură a democrației noastre, a maturității democratice, ar fi poate chiar ca Traian Băsescu să conducă acea comisie. Tot face acum tot fel de propuneri”, a spus Nechifor.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, înființarea comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009, dar a menționat că nu dorește să conducă această comisie și a precizat că nu a fost niciodată hotărât să fie președinte al acestei comisii.

”Numai din presă aflam că o să conduc eu comisia”, a spus Dragnea.

El declarase însă la Antena 3, în aprilie, că dorește să fie președinte al acestei comisii.

”Am vorbit cu colegii mei să verifice dacă eu, ca președinte al Camerei, pot fi președinte al acestei comisii de anchetă”, spunea atunci președintele PSD.

Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 va fi supusă votului marţi în plenul reunit al Parlamentului.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au convenit să solicite Parlamentului înființarea unei comisii de anchetă parlamentară cu menirea de a clarifica aspectele care țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial.

”Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului României, având în vedere că sunt puse în discuție principii ale statului democratic și ale statului de drept, dar și încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenție nelegitimă a unor instituții în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acționat în interes personal sau în numele instituțiilor pe care le reprezentau. O astfel de comisie parlamentară este necesară ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere și corecte ca premisă esențială a funcționării democrației în România. Rezultatul alegerilor prezidențiale din 2009 a generat controverse în ultimii opt ani la nivelul societății românești, existând suspiciuni privind fraudarea lor încă din zilele ce au urmat procesului electoral. Dezvăluirile presei oferă o nouă perspectivă asupra deznodământului alegerilor prezidențiale din 2009, introducând în discuție încercarea de influențare a procesului electoral” transmit Tăriceanu și Dragnea, într-o declarație de presă comună.


Intră acum și în grupul de