Cușnir explică de ce PSD s-a opus caietului de sarcini pentru salubrizare: Permite ca firma să aducă utilaje vechi, neeficiente


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul județean Dan Ioan Cușnir, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că social-democrații suceveni nu se opun salubrizării în municipiu, motiv pentru care au votat acest proiect, dar au cerut ca o firmă specializată să realizeze caietul de sarcini pentru licitație întrucât în cel elaborat de „specialişti de talia lui Harșovschi şi Lungu” sunt chestiuni care afectează sucevenii.

Cușnir a spus că a studiat ce s-a întâmplat cu salubrizarea la Bistriţa, Baia Mare, Cluj şi Bucureşti despre care conducerea Primăriei Suceava a spus că au fost folosite ca model în elaborarea caietului de sarcini pentru licitația de la Suceava, dar a constatat că doar anumite părți au fost preluate.

El a arătat că la Cluj în caietul de sarcinci se solicită maşini conform UE adică produse după 2008, în timp ce la Suceava se solicită maşini autocompactoare „conform RAR” ceea ce permite să fie și foarte vechi.

„La Baia Mare, Bistriţa şi Bucureşti în sectoarele 3,4 și 5 se solicită autocompactoare noi pentru că durata contractului este de 12 ani, iar maşinile se amortizează în 10 ani. La Suceava durata contractului va fi tot 12 ani dar cu maşini vechi, deja uzate fizic”, a atras atenția Cușnir.

El a adăugat că în condițiile în care primarul Ion Lungu anunță că în municipiu vor fi cumpărate  autobuze electrice pentru că nu poluează, viitorul operator de salubritate are voie să mai polueze aerul încă 12 ani cu maşini vechi.

„Vrem un oraş ecologic, dar cu maşini de gunoi vechi”, a spus Cușnir.

El a mai spus că în toate localitățile se solicită maşini de gunoi cu grad de compactare 1/6, însă la Suceava nu se specifică gradul de compactare care poate fi  1/3 şi 1/4.

„Să fie această prevedere pentru că acest caiet de sarcini este făcut cu dedicaţie pentru cineva care are autocompactoare cu grad de compactare mic? Asta înseamnă mai multe drumuri la groapa de gunoi adică mai puţină eficientă şi mai multă poluare. Ion Lungu se joacă în continuare cu banii şi cu sănătatea Sucevenilor”, a menționat Cușnir.

Liderul PSD Suceava s-a întrebat de ce nu copie Ion Lungu și prevederile privind deszăpezirea de la Cluj  sau Baia Mare.

”Iarna 2016/2017 i-a costat pe suceveni 1.000.000 euro pentru dezapezire. Dar la ce calitate a serviciului de dezapezire? Sucevenii trebuie să ştie că de exemplu, la Baia Mare era obligaţia operatorului ca în 48 de ore să scoată toată zăpadă de pe toate cele trei urgenţe adică bulevarde, străzi şi alei, iar în Cluj obligaţia era că în 24 de ore toate străzile să fie “la negru” adică cu zăpadă scoasă, inclusiv între blocuri”, a spus Cușnir care consideră că aceste acțiuni nu se pot compara cu ceea ce e la Suceava.


Intră acum și în grupul de