Intră acum și în grupul de
Ministerul Finațelor i-a răspuns deputatului PNL de Suceava, Ioan Bălan, motivele pentru care introduce impozitul pe venitul global, subliniind însă că fiscalitatea nu va crește, ci va crește numărul celor care plătesc impozite.
Astfel, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Attila Gyorgy, explică în răspunsul oferit deputatului sucevean că, având în vedere amploarea şi complexitatea noului model de impozitare, care aduce modificări importante cadrului fiscal actual în ceea ce privește impozitarea veniturilor persoanelor fizice, Ministerul Finanţelor Publice analizează, încă de laînceputul anului 2017, conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit prin globalizarea anuală a veniturilor pentru fiecare gospodărie din România, așa cum este prevăzut în Programul de guvernare.
„Unul dintre grupurile de lucru, format din specialiști, atât din partea Ministerului Finanţelor Publice, cât și din partea mediului de afaceri, are în vedere configurarea acestui model, evaluarea şi implementarea măsurilor prevăzute în Programul de guvernare referitoare la globalizarea anuală a veniturilor pentru fiecare gospodărie din România”, arată secretarul de stat.
El menționează că după finalizarea analizelor și a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului României, așa cum reiese și din comunicatul de presă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
„Totodată, menţionăm că măsurile privind impozitarea globală a veniturilor sunt explicate în Programul de guvernare, după cum urmează:
Cota unică de impozitare nu va fi eliminată, ci va fi redusă de la 16% la 10% începând cu data de 1 ianuarie 2018. Pe lângă această cotă unică de impozitare de 10%, va există o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2.000 lei”, se arată în document.
Totodată, Ministerul Finanțelor notează că, în prezent, există un număr mare de salariaţi care lucrează în zona gri sau chiar în zona neagră, iar în anul 2016, din cei 6.201 mii salariaţi (conform INS-AMIGO), aproximativ 4.700 mii de salariaţi plătesc impozite.
„De asemenea, menţionăm că la data de 31 decembrie 2016, există un număr de 1.129,7 mii contracte de muncă cu timp parţial. Ponderea acestora în totalul contractelor de muncă active a crescut an de an, ajungând la 18,1% în anul 2016. Numărul salariaţilor cu un singur contract de muncă cu timp parţial era de 369,2 mii persoane”, se mai menționează în răspuns.
Ministerul Finanțelor Publice susține că evoluţia investiţiilor străine directe ar urma să crească, prezentând și o serie de experienţe internaţionale din state membre ale Uniunii Europene în care investiţiile străine directe au crescut după ce cotele de impozit pe venit au fost reduse.
Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut, în Parlament, demisia ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, dacă prin introducerea noilor măsuri fiscale, incluzând impozitul pe venitul global al gospodăriilor, vor crește impozitele populației prin impozite mascate, denumite sau calculate diferit.
„Mediul de afaceri, angajaţi și angajatori, investitori și consumatori au apreciat favorabil conduita dumneavoastră cu privire la susţinerea cotei unice de impozitare a veniturilor și, mai ales, cu privire la măsurile de relaxare fiscală implementate de la 1 ianuarie 2016, respectiv 1 ianuarie 2017”, a menționat deputatul.
El a subliniat că una dintre cele mai apreciate măsuri a fost cea cuprinsă în articolele 3-4 ale legii, care instaurează, pentru prima dată, principii riguroase cu privire la predictibilitatea și stabilitatea politicii fiscale a României – una dintre principalele probleme ale mediului de afaceri, alături de componenta birocratică.
Ioan Bălan a atras atenția că recent, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut precizări cu privire la conţinutul noii politici fiscale pe care Guvemul are în intenţie să o implementeze odată cu promovarea și adoptarea noului Cod economic al României.
„Din declaraţiile colegei dumneavoastră de Guvern, deși consider că asupra politicii fiscale ar fi trebuit să se pronunţe ministrul de resort, rezultă în mod clar următoarele: renunţarea la cota unică de impozitare – instaurarea cotei progresive de impozitare asupra veniturilor (sistemul cel mai inechitabil și care implică cele mai mari costuri administrative pentru politică fiscală); implementarea impozitului pe venitul global al gospodăriilor (o formă care va crește de asemenea costurile administrative ale politicii fiscale și care va implica impozite mai mari asupra veniturilor gospodăriilor). deducerea individuală a unor cheltuieli (știindu-se că majoritatea consumatorilor vor prefera serviciile nefiscalizate, mai ieftine și că este incorect să transformăm consumatorul în inspector fiscal)”, a menționat deputatul sucevean.
El îi cere ministrului să spună, față de aceste intenţii „extrem de nocive” din perspectiva predictibilității și costurilor politicii fiscale, care este termenul pe care și-l asumă pentru eliminarea cotei unice de impozitare.
Deputatul îi mai solicită ministrului Finanțelor să spună dacă a estimat cu cât vor crește costurile administrative ale politicii fiscale și dacă a estimat câte contracte de muncă vor migra în zona gri sau chiar în economia subterană, dar și dacă a estimat care va fi impulsul negativ asupra investiţiilor private autohtone, dar, mai ales, asupra investițiilor străine directe, care aveau tendinţa de revenire pe un trend consistent de creștere.
”Sunteţi dispus să vă depuneţi mandatul dacă, prin noul sistem fiscal contribuabilii (persoane fizice și persoane juridice) se vor confrunta cu noi creșteri de impozite, mascate, denumite sau calculate diferit?”, mai întreabă deputatul sucevean pe ministrul Finanțelor Viorel Ștefan.(N.B.)
Intră acum și în grupul de