Intră acum și în grupul de
Senatorul PSD de Suceava, Virginel Iordache, a apreciat, marți, că trebuie să se pună un accent deosebit pe educația juridică a elevilor considerând că aceștia trebuie să cunoască drepturile și obligațiile, dar și unde trebuie să se adreseze dacă sunt nedreptățiți.
Declarația lui Iordache vine în contextul în care Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public au elaborat un protocol care va sta la baza educației juridice în școli.
Senatorul PSD sucevean a spus că la clasa a șaptea, în învățământul gimnazial, există o disciplină în curricula obligatorie care se numește Educație pentru cetățenie democratică, iar în cadrul acestei discipline există un capitol, Educație Juridică.
„Din punctul meu de vedere este foarte corect prinderea în planul de învățământ a unei asemenea discipline pentru că practic pregătește elevii cu noțiunile de bază și financiar și juridic și civic. Eu cred că trebuie să se pună un accent deosebit pe educația juridică în general pentru că oamenii trebuie să știe ce drepturi au, ce obligații au, ce se întâmplă în cazul în care sunt nedreptățiți, unde trebuie să se adreseze, care sunt instituțiile care se ocupă de apărarea drepturilor omului”, a spus senatorul Iordache.
El consideră că educația juridică ar trebui aprofundată și în clasa a opta.
„Părerea mea este că trebuie introdusă și la clasa a opta o asemenea disciplină. Trebuie aprofundat în clasa a opta pentru că este păcat ca absolvenții de gimnaziu să nu-și cunoască drepturile și obligațiile”, a spus Iordache.
Ministerul Justiţiei a anunțat că împreună cu Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public a fost elaborat protocolul care va sta la baza educaţiei juridice în şcoli.
„Educaţia juridică în şcoli va fi adaptată, potrivit prezentului protocol, la realităţile cu care se confruntă elevii zi de zi. Ei îşi vor cunoaşte mai bine drepturile, dar şi obligaţiile de cetăţeni. Conceptul de educaţie juridică în şcoli este menit să promoveze statul de drept și democrația în societate, în general, și în rândul tinerelor generații, în special, prin comunicarea de noțiuni de educație juridică adaptate la nivelurile de învățământ primar, secundar și liceal, într-o manieră atractivă care să conțină informații relevante pentru elevi și profesori”, se arată într-un comunicat.
Printre domeniile care vor face obiectul educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar sunt: Constituția României, drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil și penal, formele răspunderii juridice, unele aspecte privind organizații și relații internaționale, elemente de prevenire și combatere a corupției.
Educaţia juridică în şcoli va susţine, totodată, implicarea altor parteneri ai justiției în acest demers – instituții și autorități publice cu relevanță pentru domeniul justiției, reprezentanți ai profesiilor liberale precum: avocați, notari publici, executori judecătorești, mediatori, practicieni în insolvență, precum și reprezentanți ai societății civile care sunt invitați să adere la obiectivul promovării educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar.
În cadrul programului de educaţie juridică în şcoli, pe lângă partea teoretică, vor fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justiției, la Ministerul Public, la sedii ale altor autorități și instituții publice cu relevanță pentru domeniul justiției, precum și la instanțe și parchete.
Încheierea protocolului pentru educaţia juridică în şcoli este unul dintre demersurile la care Ministerul Justiţiei contribuie pentru instruirea generaţiilor tinere alături de programele de internship şi stagiile de practică organizate în cadrul instituţiei, susține sursa citată.
Intră acum și în grupul de