Intră acum și în grupul de
Senatorul PNL de Suceava, Dan Cadariu, a anunțat, miercuri, că a inițiat și depus un proiect de lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”
„Am procedat la inițierea acestui proiect de lege după ce am constatat că Guvernul este surd la solicitările CJ Suceava și a 60 de primării din județul Suceava pentru ca Ministerul Finanțelor să preia creditul aferent Proiectului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava””, a declarat Cadariu.
Senatorul PNL a spus că face un apel către reprezentanții PSD, parlamentari și membrii Guvernului, care se întâlnesc în aceste zile la Sucevița să susțină acest proiect.
„Trebuie să fie foarte clar că imposibilitatea accesării fondurilor înseamnă blocarea tuturor investițiilor, înseamnă falimentul localităților cuprinse în proiect, înseamnă falimentul județului Suceava”, a spus Cadariu.
El arată că este nevoie doar de puțină voință, de intrarea într-o situație de normalitate pentru că, pe fond nu trebuie decât ca statul să plătească pentru ce a preluat acum 7 ani, iar suma rămasă de plată nu înseamnă foarte mult pentru bugetul statului, 1,5 mil euro/an, dar reprezintă o povară imensă pentru primăriile din județul Suceava.
În expunerea de motive, senatorul Dan Cadariu arată că un număr de 60 unități administrativ-teritoriale asociate au contractat în anul 2004 un împrumut extern în valoare de 27.220.436 euro, cu o perioada de grație de 5 ani, în vederea construirii a 232,75 km conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune. Împrumutul a fost garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
El precizează că acest lucru era împotriva prevederilor legale întrucât conductele de transport gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat, construcția și exploatarea lor fiind în sarcina exclusivă a Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș, în calitate de reprezentant exclusiv al statului.
Acest credit este garantat de către cele 60 de localități cu veniturile proprii, venituri asupra cărora s-a instituit ipoteca.
Până în 2007 s-au construit 101,4 km conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune, care în anul 2010 au fost predate cu titlu gratuit Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș, iar pentru construcția celor 101,4 km de conducte s-au cheltuit 11.473.892 euro.
Din diferența de 15.746,544 euro ramași s-au achitat, începând cu anul 2010, către finanțator: 7.193.319 euro cu titlu de rate rambursate si 8.553.224 euro cu titlu de dobânzi astfel că la sfârșitul anului 2017 cele 60 de unități administrativ-teritoriale asociate din județul Suceava mai au de plată către bancă, până în anul 2030, rate și dobânzi aferente sumei de 17.261.739,95 euro.
Senatorul PNL susține că cele 60 de localități din județul Suceava riscă să ajungă în blocaj financiar și administrativ oricând în următorii 13 ani deoarece sunt în situația în care au de achitat rate și dobânzi aferente sumei de 17.261.739,95 euro până la rambursarea integrală a creditului, investițiile realizate din credit sunt în fapt în proprietatea statului român, datoriile afectează gradul de îndatorare a localităților care nu se mai pot împrumuta în vederea asigurării cofinanțărilor necesare pentru realizarea investițiilor prezente și viitoare și rămân fără posibilitatea achitării salariilor angajaților, mărite de curând conform prevederilor noii lege a salarizării
El susține că această preluare nu va afecta deficitul bugetar.
Intră acum și în grupul de