Gheorghe Flutur și ceilalți președinți ai organizațiilor PNL din județele Moldovei au semnat un „Manifest pentru Moldova” adresat premierului Mihai Tudose solicitând fonduri pentru investițiile absolut necesare în aceste județe


Intră acum și în grupul de

Președintele Ligii Aleșilor Locali din PNL, Gheorghe Flutur, președinte al PNL Suceava, dar și ceilalți cinci președinți ai organizațiilor județene PNL din județele Iași, Bacău, Neamț, Botoșani și Vaslui, au semnat, miercuri, un „Manifest pentru Moldova” adresat premierului Mihai Tudose și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care solicită alocarea de fonduri pentru investiții majore în această regiune.

Vă prezentăm integral textul documentului

 

 

Manifest pentru Moldova

Adresat: Domnului Mihai Tudose, Prim-Ministrul României

În atenția: Domnului Nicolae-Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților României                 Domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, Presedintele Senatului României

 

 

 

                 Noi, președinții filialelor Partidului Național Liberal din cele șase județe ale Regiunii de Nord-Est, în baza mandatului obținut în urma alegerilor locale și parlamentare din anul 2016, când peste 300.000 de locuitori ne-au delegat să le reprezentăm interesele la nivel central, în urma unei analize profunde asupra proiectului Legii Bugetului de Stat adoptat de Guvernul României și propus spre dezbatere Parlamentului, constatăm cu profundă îngrijorare și mâhnire că județele din regiunea Moldovei sunt codașe în privința alocărilor bugetare prevăzute pentru anul 2018.

 

Având în vedere că Regiunea de N-E este cea mai săracă din Uniunea Europeană, este puternic depopulată din cauza subdezvoltării și a nivelului scăzut de trai, iar actualul proiect de buget nu face decât să accentueze decalajele între regiuni, să mențină Moldova într-o zonă gri, nefrecventabilă pentru marii investitori, cu un grad vizibil de subdezvoltare, considerăm că se impune o corelare a legii bugetului de stat pentru anul 2018 cu necesitățile regiunii, astfel încât fiecare județ din Moldova să primească finanțările necesare.

 

                 Ținând cont de evoluția dezbaterilor din comisiile de specialitate și din Comisia de Buget Finanțe, când majoritatea amendamentelor ce prevedeau proiecte vitale pentru dezvoltarea județelor Moldovei au fost respinse de către majoritatea PSD-ALDE, vă comunicăm că parlamentarii liberali din județele Moldovei nu vor vota Legea Bugetului de stat pe anul 2018 dacă în varianta finală nu se regăsesc bugetate următoarele proiecte:

 

 

 

  1. Alocarea sumei de 15.200 mii lei destinată actualizării studiilor pentru Autostrada Iaşi-Tg.Mureş

 

  1. Suplimentarea cu suma de 315764 mii lei pentru realizarea proiectului “Varianta de ocolire a Municipilui Iaşi – Etapa I -Varianta Sud”

 

  1. Suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu suma de 70.000 mii lei, până la acoperirea întregii valori rămase de finanțat – pentru Varianta de ocolire Suceava, județul Suceava, pentru a asigura finalizarea în anul 2018 a acestui obiectiv.

 

  1. Suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu suma de 50.000 mii lei pentru Centura municipiului Rădăuți, județul Suceava.

 

  1. Alocarea a 100.000 mii lei din suma prevăzută la Anexa 3/24- Cap.5, 1. Programul de modernizare a drumurilor naţionale pentru finalizarea modernizării DN 15 Bacău – Piatra Neamţ.

 

  1. Suplimentarea sumelor prevăzute la Anexa 3/27/ Ministerul Culturii și Identității Naționale/ Capitol 5000/ Grupa 51 Titlul VI TRANSFERURI INTRE UNITATI ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE cu suma de 4.161,1 mii lei, pentru realizarea obiectivului de investiții Conservarea, restaurarea și protecția clădirii ”Casei Celibidache” în vederea valorificării patrimoniului cultural, Municipiul Roman, Județul Neamț

 

  1. Suplimentarea sumelor pentru Dotarea unităţilor sanitare cu aparatură medicală, echipamente şi mijloace de transport sanitar specifice (ambulanţe, autosanitare, etc.) cu suma de 11.850 mii lei pentru dotarea Serviciului de Ambulanţa Bacău cu 30 de ambulanţe tip B1/B2

 

  1. Suplimentarea sumelor prevăzute la Anexa nr. 3 / 26/ Ministerul Sănătății/ Proiectul 1. Finanțarea dezvoltării și modernizarea infrastructurii sanitare cu suma de 230 mii lei pentru lucrări de reparații capitale la sediul județean de ambulanță Bacău, Județul Bacău.

 

  1. Alocarea sumei de 140.000,00 mii lei, pentru modernizarea DN28B Tîrgu Frumos-Botoșani

 

  1. Alocarea sumei de 23.000,00 mii lei pentru obiectivul “Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu din Municipiul Botoșani”, județul Botoșani

 

  1. Alocarea sumei de 40.000 mii lei pentru construirea obiectivului „Varianta de ocolire Huşi”, din care 2.000 mii lei credite bugetare şi 38.000 lei credite de angajament.

 

  1. Alocarea sumei de 68.702 mii lei, aferentă finanţării naţionale şi cheltuielilor neeligibile ale proiectului „Varianta de ocolire Bârlad”, din „credite bugetare”, nu „credite de angajament”

 

 

 

                 Solicitarea noastră privind suplimentarea investițiilor guvernamentale în județele din Regiunea Moldovei este un demers de menținere a echilibrului în societate, de estompare a discriminărilor sociale și în totală armonie cu prevederile:

 

Ø  Articolului 4 din Constituția României, privind “Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni”:

 

(1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi.

 

(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

 

Ø  ARTICOLUL 135 din Constituția Romaniei, privind “Economia”:

 

(2) Statul trebuie să asigure:

 

  1. a) libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie;

 

  1. b) protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară;

 

  1. c) stimularea cercetării ştiinţifice şi tehnologice naţionale, a artei şi protecţia dreptului de autor;

 

  1. d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;

 

  1. e) refacerea şi ocrotirea mediului înconjurător, precum şi menţinerea echilibrului ecologic;

 

  1. f) crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii;

 

  1. g) aplicarea politicilor de dezvoltare regională în concordanţă cu obiectivele Uniunii Europene.

 

Ø  Rezoluției “Moldova Contează”, adoptată pe 21 octombrie 2017, la Iași, în cadrul Forumului Administratie Publice Locale, când peste 450 de aleși locali și nationali liberali din județele Moldovei au decis o susținere reciprocă pentru atragerea investițiilor guvernamentale în zona Moldovei;

 

Ø  Rezoluției Ligii Aleșilor Locali ai PNL privind aniversarea Centenarului Marii Uniri, adoptată la 25 noiembrie, la Cluj-Napoca, privind susţinerea construirii ”Autostrăzilor Unirii”, Iași – Târgu Mureș şi Sibiu – Pitești, care leagă provinciile istorice româneşti, ca semn al unităţii, continuităţii şi a respectului față de înaintașii noștri, făuritori ai reîntregirii neamului românesc.

 

 

 

 

 

Gheorghe Flutur – Președinte PNL Suceava

 

Costel Alexe – Președinte PNL Iași

 

Ionel Palăr – Președinte PNL Bacău

 

Mugur Cozmanciuc – Președinte PNL Neamț

 

Costel Șoptică- Președinte PNL Botoșani

 

Nelu Tătaru- Președinte PNL Vaslui

 


Intră acum și în grupul de