Fostul eurodeputat sucevean Petru Luhan vrea semnăturile președinților de Consilii Județene pentru ca Guvernul să aloce un sfert din fondurile europene pentru administrația locală


Intră acum și în grupul de

Fostul eurodeputat sucevean Petru Luhan, șef al Comisiei pentru Fonduri Europene din PNL, a lansat, duminică o acțiune de strângere de semnături ale Consiillor Județene din țară pentru a convinge Guvernul să aloce un sfert din fondurile europene pentru administrația locală.

Luhan a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în următoarea perioadă, Comisia pentru Fonduri Europene va demara o strângere de semnături în rândul membrilor UNCJR (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România) pentru a convinge noul guvern că este absolut necesar ca măcar 25% din fondurile europene să fie direcționate înspre administrațiile locale.

„Dacă termenul nu este doar o lozincă pentru PSD, atunci acesta este un pas obligatoriu și absolut necesar. De exemplu, Polonia a alocat 41% din buget către administrațiile locale. Decizia stupidă a guvernului PSD- Tudose de a reduce impozitul pe venit, afectând direct bugetele administrațiilor locale și fără a veni cu măsuri compensatorii viabile, va conduce la diminuarea capacității administrative a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor. Scăderea cotelor din impozitul pe venit de la 82% la 71,5% va lăsa fără aer administrațiile locale”, se arată în comunicat.

El și-a exprimat convingerea că inclusiv Consiliile Județene și administrațiile locale ale PSD vor face presiuni către noul guvern al partidului din care fac parte pentru ca 25% din fondurile europene să fie direcționate înspre administrațiile locale și, în acest fel, să nu fie afectate investițiile sau cheltuielile autorităților cu spitalele, școlile sau grădinițele.

„Efectele negative deja au apărut: unele administrații locale fac concedieri de personal, reduc salariile sau cresc taxele și impozitele. Fondurile europene sunt cea mai importantă șansă de dezvoltare a României, iar soluția pe care o propunem, aceea ca 25% din banii europeni să fie direcționați înspre autoritățile locale, reprezintă o modalitate de a impulsiona absorbția acestora și de a limita dependența administrațiilor de banii de la centru. Administrația locală cunoaște cel mai bine necesitățile regionale și este prima interesată să le finanțeze. Această dependență totală de sistemul central condamnă mulți cetățeni romani. Niciun cetățean nu este vinovat că administrația locală are o anumită culoare politică, iar cea centrală – alta”, a conchis Luhan în comunicat.


Intră acum și în grupul de