Intră acum și în grupul de
Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, secretar al Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor a prezentat în emisiunea Exclusiv 90 de minute mai multe prevederi prevăzute în Codul Administrativ care se află în procedură parlamentară de aprobare.
Ea a spus în emisiune că Guvernul a renunţat să mai promoveze prin Ordonanţă de Urgenţă acest Cod Administrativ şi a devenit o iniţiativă legislativă a senatorilor PSD care acum parcurge etapele în vederea adoptării.
„Discutăm de un Cod Administrativ care va aduce modificări atât la nivelul administraţiei publice locale cât şi centrale”, a spus Fădor.
Ea a spus că una din prevederile acestui cod este că persoanele care au suferit condamnări penale pot face parte din Guvern dacă între timp a intervenit reabilitarea.
„E motivul pentru care domnul Dragnea nu a putut fi premier şi a tot fost nevoit să schimbe trei guverne pentru că suferind de acea condamnare penală nu a putut fi prim ministru”, a menţionat deputatul PNL.
Ea a spus că o altă prevedere controversată se referă la faptul că procurorii nu pot verifica oportunitatea şi necesitatea actelor administrative care sunt adoptate de miniştri.
„Eu consider că nu neapărat este de bine”, a declarat Fădor care susţine că toate aceste acte administrative trebuie să fie făcute corect şi cinstit.
Ea a mai spus că prin acest cod multe funcţii de funcţionari publici vor deveni funcţii de demnitate numirile urmând să fie politice.
„Potrivit noului Cod administrativ prefecţii vor fi numiţi politic, la fel subprefecţii, la fel directorii de deconcentrate. Vor avea rang de secretar de stat prefectul, respectiv de subsecretar de stat directorii de instituţii”, a explicat Fădor.
Ea a menţionat că în expunerea de motive, iniţiatorii arată că este firesc ca Guvernul şi respectiv reprezentanţii Guvernului în teritoriu, prefect, subprefect şi şefi de instituţii deconcetrate să fie numiţi la venirea guvernului şi să plece toţi odată.
„E de fapt o legalizare a ceea ce, vrând-nevrând, nu putem să recunoaştem că nu există”, a spus deputatul liberal.
În ceea ce priveşte administraţia locală, Fădor a spus că acest Cod administrativ prevede ca mandatele consilierilor locali să fi validate de instanţă în termen de 25 de zile de la data alegerilor şi nu de Consiliul Local ca până acum.
„O modificare importantă este că primarul poate numi viceprimarul care să fie apoi votat de Consiliul local. Dacă trei numiri consecutive ale viceprimarului nu vor fi votate, atunci Consiliul Local va face această numire”, a explicat Fădor.
Ea consideră măsura bună pentru că sunt primari şi viceprimari care fac parte din echipe diferite şi nu neapărat merg în aceeaşi direcţie.
În ceea ce priveşte secretarii localităţilor aceştia vor putea fi înlocuiţi mai uşor urmnd să fie stabilite criterii de performanţă şi anumite teste.
Totodată, se prevede ca la Prefecturi să fie înfiinţată funcţia de secretar general cu rang de înalt funcţionar public care să se ocupe de legalitatea documentelor ce vin de la localităţile din judeţ.(T.B.)
Intră acum și în grupul de