Intră acum și în grupul de
Dezbaterile de marți din Comisia de administrație publică privind un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și ALDE care prevede posibilitatea ca pentru investiții publice să se permită scoaterea temporară sau definitivă din fondul forestier de suprafețe de pădure a generat certuri între reprezentantul Ministerului Mediului și membrii comisiei după ce reprezentantul Ministerului Mediului a spus că nu susține acest proiect deși Guvernul a transmis aviz favorabil.
„Un minister vine în plenul comisiei și susține contrar punctului de vedere al Guvernului.Ministerul joacă pe alte lungimi de undă”, a spus președintele de ședință care a adăugat că situația este o premieră.
În schimb, reprezentantul Ministerului Mediului a spus că punctul de vedere e emis de direcția tehnică și că nu are legătură cu programul de guvernare, subliniind că pe actuala legislație se pot face astfel de intervenții pentru lucrări publice. Mai mult, reprezentantul Ministerului Mediului a arătat că, din 2005, au fost introduse foarte multe erori în interiorul zonelor protejate și că acestea au fost corectate prin zonare.
În cadrul dezbaterilor, vicepreședintele Comisiei, deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, i-a cerut reprezentantului Ministerului Mediului să spună câte astfel de situații au fost avizate de acest minister, dar nu i s-a putut răspunde.
„Aflu că Ministerul a descoperit astăzi apa caldă. Vreau să îmi spuneți câte cazuri ați rezolvat până acum, câte astfel de situații în care ați scos temporar din fondul forestier o anumită suprafață și s-au efectuat lucrări publice?”, a întrebat Nechifor.
El i-a transmis reprezentantului Ministerului Mediului că este sigur că la Suceava astfel de situații nu au fost.
„Știu că la Suceava nu s-a putut. Din 2004 suntem cu o țeavă de gaz prin care dorim să ducem, căldură într-un final, la Vatra Dornei și din 2004 nu reușim să trecem prin fondul forestier pentru că suntem blocați în totalitate.La Suceava, acea suprafață de teren care e deținută, parțial, de statul român, parțial sunt proprietari privați, parțial e Fondul Bisericesc din Bucovina care este în litigiu. Vă întreb cum putem rezolva prin soluția dumneavoastră această situație ținând cont că, din 2004, oamenii din Vatra Dornei, în condițiile în care am avut finanțare, Transgaz și-a asumat prin Hotărâre de Guvern continuarea lucrărilor, sunt și acum în situația de fi pinguini în Vatra Dornei”, a spus Nechifor.
El a mai arătat că și la Sucevița care este o localitate turistică de interes național se dorește dezvoltarea unei pârtii și nu se poate pentru că se află în aceeași situație.
„Mă deranjează că veniți cu un punct de vedere care este în totalitate diferit de poziția Guvernului și vă rog să punem în prim plan și nevoia autorităților de a putea derula proiecte de interes public, de a putea face dezvoltare ținând cont și de problema durabilității”, a mai spus Nechifor.
Reprezentantul Ministerului Mediului a susținut însă că tot ce înseamnă teren unde se află astfel de conducte se scoate din zona de proiecție integrală și nu mai face parte dintr-o arie naturală protejată și a apreciat că „la Suceava, lucrurile se pot rezolva”.
Întrebată direct de Cătălin Nechifor dacă legea promovată va putea soluționa situațiile de la Suceava, reprezentantul Ministerului Mediului a ridicat din umeri, spunând că nu știe.
Proiectul de lege respectiv a fost votat de Senat și acum este în dezbatere la Camera Deputaților care este for decizional.(T.B.)
Intră acum și în grupul de