Intră acum și în grupul de
Proiectului de lege privind preluarea la datoria publică a sumei aferente componentei gaz din cadrul programului “Utilități și Mediu” inițiat de senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a primit raport negativ în Comisia de Administrație din Camera Deputaților deși atât președintele de ședință, deputatul PSD Cătălin Nechifor cât și secretarul Comisiei, deputatul PNL Angelica Fădor, au încercat să explice situația dificilă creată și care afectează 60 de primării sucevene.
Angelica Fădor a încercat să explice că sunt localități care plătesc ratele creditului pentru proiectul „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene” deși nu au beneficiat de aceste investiții și acestea nu vor să plătească pentru acest credit în timp ce alte primării plătesc pentru că beneficiază de investiție.
Ea a subliniat că primăriile din județ au mandatat președintele CJ Suceava, oricare a fost el, să gestioneze aceste fonduri, iar banii au existat doar în contul CJ Suceava care a dispus atât efectuarea plăților și a lucrărilor.
„Cele 60 de primării care au contractat împrumutul nu au avut niciodată acești bani în conturile lor și nu au efectuat niciodată plăți. Plățile au fost făcute de mandatar, de președintele Consiliul Județean, indiferent care a fost președintele”, a spus Fădor.
Ea a menționat că în anul 2009, prin Hotărâre de Guvern, s-au transferat, cu titlul gratuit, conductele în vederea continuării de investiții și punerea lor în funcțiune, cu motivația că investițiile pe componenta de gaz fac parte din proprietatea publică a statului.
„Noi, parlamentarii de Suceava, trebuie să facem ceva pentru că cele 60 de localități sunt într-o situație mai mult decât critică pentru că au conturile blocate de două ori pe an, în martie și în toamnă și nu pot accesa fonduri europene pentru că trebuie să nu aibă datorii, iar programul stă ca o piatră de moară de gâtul lor”, a spus Fădor.
Ea a mai arătat că cel mai bine poate explica președintele Cătălin Nechifor care a fost președintele CJ Suceava și știe toate aspectele legate de acest proiect.
Nechifor a subliniat că nu a semnat și nici nu a inițiat contractul pentru acest proiect, dar că s-a ajuns într-o situație limită.
El a apreciat că proiectul legii ar fi avut mai multe șanse dacă inițiatorii, care sunt doar parlamentari din Suceava, ar fi încercat să vorbească și cu parlamentari din afara județului.
Nechifor a mai spus că nu toate localitățile care au beneficiat de proiect plătesc ratele la credit, arătând că nu plătesc Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și chiar Suceava.
Deputatul sucevean a adăugat că acest proiect nu a presupus doar construcția conductei de gaz ci a cinci centrale termice de cogenerare și că doar una este funcțională, cea din Rădăuți în timp ce celelalte sunt muzeu.
Nechifor a mai spus că la Vatra Dornei centrala este muzeu de opt ani, dar nu există aducțiune de gaz.
„La Vatra Dornei, unde sistemul centralizat permite, nu avem rețeaua de gaz pentru că onor Măria Sa Statul Român și Transgaz nu au construit-o vreodată în condițiile în care în 2009 și-au asumat prin HG să continue lucările și să preia gratuit cei 101 kilometri de conducte”, a spus Nechifor.
El a mai declarat că proiectul de HG prin care să fie transferate cu titlul gratuit acele conducte a fost inițiat de Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava.
Totodată, Nechifor a atras atenția că în acest caz Curtea de Conturi nu poate avea o abordare că nu s-au realizat investițiile pentru că proiectul nu s-a încheiat și că chiar prin Hotărârea de Guvern din 2009 se menționează că investițiile vor fi continuate conform proiectului.
Nechifor le-a spus deputaților că dificultățile cu care se confruntă autoritățile locale sucevene din cauza acestui proiect sunt mari și că, cu toate că nu este între inițiatorii proiectului de lege, votează în favoarea acestuia.
Cu toate acestea, raportul Comisiei de Administrație a fost unul negativ, fiind adoptat cu 15 voturi pentru și 4 împotrivă.
Cătălin Nechifor consideră că o soluție de deblocare ar fi invitarea, cât mai repede, la Suceava, a ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, căruia să i se prezinte situația, și că ar trebui ca în anii următori să fie alocați bani localităților prin buget sau prin rectificare bugetară așa cum s-a făcut până în anul 2017.
Intră acum și în grupul de