Intră acum și în grupul de
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a oferit, la o distanță de câteva zile, două răspunsuri cu abordări diferite, contradictorii, la întrebări adresate de deputații de Suceava, Alexandru Băișanu și Ioan Bălan.
Astfel, Băișanu i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să explice cum se implică Ministerul Agriculturii în implementarea certificărilor internaționale pentru companiile alimentare românești, în particular, International Food Standards (IFS), necesare pentru ca produsele acestor companii să fie preluate de supermarket-uri.
În răspuns, Petre Daea recunoaște importanța certificării internaționale, dar susține că Ministerul Agriculturii nu are atribuții.
„Elaborarea / implementarea și monitorizarea certificărilor IFS nu intră în competența Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, subliniază ministrul.
La distanță de câteva zile, într-un răspuns adresat deputatului PNL Ioan Bălan, ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că Ministerul Agriculturii se implică în promovarea certificării internaționale a companiilor alimentare românești.
În răspunsul oferit lui Ioan Bălan, el susține că MADR a organizat campanii de informare și promovare unde s-au prezentat beneficiile accesării unor scheme de calitate naționale sau europene, o campanie de informare și promovare la nivel național a consumului de carne și produse din carne de oaie, înființarea centrelor de colectare și procesare a legumelor sau fructelor autohtone din bazinele legumicole și pomicole în vederea valorificării integrate a producției, urmărindu se evitarea pierderilor înregistrate de fermieri, ceea ce conduce la creșterea veniturilor acestora, precum și o bună aprovizionare a consumatorilor.
Totodată, Petre Daea subliniază că pentru a avea cât mai multe produse la raft, producătorii și procesatorii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții cum ar fi cunoașterea și însușirea condițiilor contractuale, condițiile de comercializare ale retailerilor, necesitatea implementării anumitor standarde de calitate, cum ar fi Sistem de Management lntegrat, International Food Standard- IFS, Sistem de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control- HACCP i ISO 9001 -22000, constanță în calitate și notorietate pe piață în randul consumatorilor, respectiv promovare a acestora.(T.B:)
Intră acum și în grupul de