Intră acum și în grupul de
Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 vor reprezenta un test pentru viabilitatea Uniunii Europene în contextul în care în țările membre ale Uniunii Europene se constată un val de susținere pentru partide noi, naționaliste, în detrimentul partidelor clasice.
Pericolul a fost sesizat de Partidul Popular European, cea mai mare forță politică actuală din Parlamentul European, dar și din instituțiile europene în general.
PPE, unul din cel mai mari partide transnaționale reprezentate în Parlamentul UE, a fost fondat în 1976 de partide occidentale creștin-democrate.La alegerile europene directe din 1979 PPE a obținut al doilea loc după socialiști, situație menținută până în 1999 când, după ce și-a schimbat strategia și a devenit un partid de tip catch-all, primind în formațiune și partide de alte orientări, a câștigat toate celelalte scrutine.
Pentru a-și păstra poziția de cel mai influent partid european, PPE va trebui ca la alegerile din mai 2019 să obțină un scor peste cel al partidelor naționaliste și face strategii pentru fiecare poziție de eurodeputat pentru care o poate câștigat în condițiile în care stânga europeană este într-un declin continuu. Chiar fostul europarlamentar sucevean Cătălin Nechifor atrăgea recent atenția că socialiștii trebuie să se reinventeze pentru a reveni în poziții importante în țările europene.
În aceste condiții, PPE a început ofensiva pentru câștigarea alegerilor europarlamentare și a stabilit strategii pentru fiecare țară membră.
Un prim pas a fost trimiterea europarlamentarului PMP Siegfried Mureșan la PNL, semnal că se dorește întărirea PNL și că PMP ar avea șanse reduse să treacă pragul electoral.
De menționat este că Siegfried Mureșan este purtător de cuvânt al PPE, iar acest transfer a fost realizat cu sprijinul conducerii formațiunii europene în condițiile în care și PMP este un partid afiliat grupului PPE.
După această acțiune, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că la primul Consiliu Naţional al PNL ce ar putea fi convocat în luna iunie, vor fi adoptată o hotărâre privind criteriile şi procedura de desemnare a candidaţilor la europarlamentare și a spus că se gândește la o reprezentare echilibrată a regiunilor, cu candidaţi care să treacă prin filtrul campaniei în regiuni.
El a spus că va fi foarte exigent în ceea ce priveşte candidaţii.
„Nu poţi să trimiţi pe oricine la Bruxelles. Candidaţii trebuie să aibă expertiză cel puţin într-un domeniu, pentru că acolo dezbaterea în comisiile de specialitate este extrem de serioasă, iar noi, ca să existăm în această dezbatere şi să putem influenţa deciziile în avantajul României, trebuie să avem oameni foarte bine pregătiţi. Trebuie să fie oameni care au o carieră în spate, care să aibă capacitatea să relaţioneze, să convingă, să câştige respectul partenerilor din celelalte ţări membre ale Parlamentului European. Nu în ultimul rând, trebuie să fie oameni care să stabilească contracte şi să genereze relaţii pe termen lung”, a declarat preşedintele PNL.
De fapt, liderul PNL a transmis că va promova pe locurile eligibile pentru alegerile europarlamentare persoane care au câștigat alegeri și au o experiență în funcții publice.
În acest sens, de la Arad ar urma să candideze primarul Gheorghe Falcă, iar, cel mai probabil, de la Suceava, ar urma să fie propus primarul Ion Lungu în condițiile în care Gheorghe Flutur a refuzat categoric o candidatură la Parlamentul European.
Primarul Sucevei este cel mai vechi primar de municipiu reședință de județ din regiunea de nord-est, fiind la al patrulea mandat și este și vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România, având suficientă experiență și în ceea ce privește procedurile europene.
În urmă cu două luni, vicepreședintele PNL Ioan Bălan, declara că organizația PNL Suceava va avea, cu siguranță, un loc eligibil pentru Parlamentul European pentru că are cele mai bune rezultate electorale din regiunea nord-est.
El spunea atunci că unul dintre posibilii candidați este viceprimarul Lucian Harșovschi, dar se pare că realitățile poltice europene au determinat ca viitorii candidați să fie dintre cei cu o mai mare notorietate pentru a se atinge maximum de voturi posibile, iar Ion Lungu îndeplinește condițiile necesare pentru a fi un astfel de candidat.
Ion Lungu va avea și mai mari șanse să obțină un scor foarte bun pentru PNL dacă PSD nu va avea, așa cum se prefigurează, un candidat pe locurile eligibile la alegerile europarlamentare.(R.N.B.)
Intră acum și în grupul de