Intră acum și în grupul de
Deputatul de Suceava Cătălin Nechifor a apreciat, duminică, într-un comentariu, că din cauza situației politice România, ultimii doi ani au fost ratați pentru proiecte de dezvoltare necesare, dar că se va rata minima obligație de a cinsti istoria și de marca primul Centenar al acestei țări.
Potrivit acestuia, ar fi trebuit că anul trecut și anul acesta să fi fost doi ani liniștiți întrucât primele alegeri sunt cele europarlamentare din mai 2019.
„Îmi aduc aminte că în toamna lui 2016, înainte de alegerile parlamentare, discutam adesea cu oameni din județ că vom avea o șansă pe care n-avem voie să o ratăm și anume aceea că până în 2019 nu vor mai fi alegeri de niciun fel, cu alte cuvinte nu ar fi motive și sămânță de scandal care să ne abată și atenția și drumul către dezvoltarea la care visam”, a apreciat deputatul.
El a arătat că nu a fost să fie și este pentru a nu știu câtă oară în istorie când, după sacrificii mari, exact atunci când ar fi fost normal ca românii să se bucure de împliniri, ceva se întâmplă și se pierde mult din ceea ce s-a agonisit și trebuia ca totul să fie luat de la capăt.
„Fix așa s-a întâmplat și acum. Părea o majoritate parlamentară solidă în iarna lui 2016, existau multe premise pentru o bună guvernare, eram către mijlocul perioadei de programare multianuală a fondurilor europene când ar fi trebuit să vină grosul financiar, ce să zic, niciun nor mai întunecat care să umbrească orizontul. După micul scandal prin care a fost refuzată prima propunere de premier, abia își făceau inițierea în cabinetele guvernamentale noii miniștri, când apare din neant ordonanța 13, urmată de protestele majore din stradă, care au și condus printr-o altă și o altă și o altă întrebare la anularea acesteia prin ordonanța 14. Și de aici lucrurile s-au complicat atât de mult încât direcțiile de acțiune ale principalilor exponenți de putere din România au fost diferite ba chiar antagonice, ajungându-se din nou la faimoasa și totodată păcătoasă colaborare instituționala”, a explicat Nechifor.
El a mai arătat că nu a înțeles niciodată ce vrea să însemne cooperarea instituțională între persoane care reprezintă instituții ale executivului.
„ Cum vine asta? Te vezi tu premier cu președintele și discutați prin semne, vorbiți pe la spate, țineți degetele de la picioare încrucișate atunci când va dați asigurări de bună credință? Oare, pentru numele lui Dumnezeu, n-ați depus cu mâna pe Biblie jurământul de credință față de țară și popor?”, întreabă deputatul.
El adaugă că instituțional s-a ajuns din nou într-o situație imposibilă.
„Unii vreți cu americanii, alți cu europenii, iar poporul, norodul cum i se spunea în vremea Moldovei medievale, v-a înghiți pe nerăsuflate până la urmă una din decizii și va simți mai apoi efectele, fără să-l întrebe nimeni dacă își dorește așa ceva și cum crede că ar fi mai bine”, a arătat Nechifor.
El consideră că în același clișeu se va ajunge că nici referendumul pentru familia tradițională nu se va mai face, va apărea un proiect de lege trecut prin guvern pentru parteneriatul civil și va fi ratată cu nonșalanță minima obligație de a cinsti istoria și de a marca, măcar într-o manieră decentă, primul Centenar al acestei țări.
„Nu ne rămâne decât să avem speranța că celălalt va fi mai bun, după chipul și asemănarea acestui popor mult prea chinuit și fără prea multă șansă de a-și fi trăit în tihna și cu bucurie viață. Spun asta pentru că anul viitor vom avea două rânduri de alegeri, cele europene și cele prezidențiale, iar în 2020 tot două rânduri: locale și parlamentare. Așadar, cei doi ani de dragoste s-au dus, urmează doi ani de bătălie și ferească-ne Bunul Dumnezeu de război”, a conchis Nechifor.(T.B.)
Intră acum și în grupul de