Intră acum și în grupul de
Activitatea de voluntariat ar urma să fie recunoscută ca vechime în muncă potrivit unei propuneri legislative inițiate de deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu.
Această propunere legislativă are în vedere un precedent apărut la nivel internațional privind recunoașterea activității de voluntariat ca și vechime în muncă, arată inițiatorul în expunerea de motive.
Băișanu susține că, deja la nivelul Parlamentului European, precum și în legislația multor state europene există propuneri pe acest sens, chiar de recunoaștere între statele membre a activității de voluntariat ca prestări servicii oneroase.
„Există la ora actuală câteva mii de organizaţii neguvernamentale active în România şi, desigur, o bună parte dintre ele lucrează cu voluntari, dar nu întotdeauna cu eficienţa dorită”, explică deputatul sucevean.
El explică totodată că Legea nr.78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat din România este conformă cu prevederile normelor de bună practică care recomandă încheierea contractului între voluntar şi organizaţie.
„În acest sens însă merită menţionat faptul că posibilitatea de a încheia un asemenea contract există în România încă înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi. Desigur, normele de bună practică, având un caracter recomandativ, nu sunt aplicate de catre toate organizaţiile neguvernamentale existente, după cum arată realitatea în sector; legea aduce, deci, prin acest contract obligatoriu, responsabilizarea organizaţiilor şi a voluntarilor cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au. Unele concepte sunt bine reglementate, dar în ansamblul său Legea nr.78/2014 nu încurajează motivațional voluntariatul. Iată de ce am avut în vedere amendarea actului normativ în raport cu realităţile practicate şi recomandarile teoriei privitoare la voluntariat”, subliniază Băișanu.
El precizează că ideea acestui proiect are la bază și o argumentare etico-logică, subliniind că munca voluntară nu este contabilizată prin nici un act legal, administrativ sau orice altă formă, ca și vechime în activitate, „dar efortul celor care desfășoară o muncă voluntară prin diverse forme de prestări fizice sau intelectuale se observă în evoluția societății civile românești și chiar a instituțiilor publice ce folosesc serviciile voluntarilor din diverse domenii (educaționale, sociale, medicale, etc)”.
Conform propunerii legislative, autorităţile administraţiei publice centrale și locale sprijină derularea activităţilor de voluntariat prin includerea în proiectele de bugete locale a fondurilor pentru desfășurarea acestui gen de acțini, în strategiile de dezvoltare locală sau naţională a unor capitole distincte despre rolul voluntariatului ca resursă de dezvoltare a bunăstării sociale, şi nu ca modalitate de reducere a cheltuielilor, precum şi modul de sprijinire a voluntariatului pentru atingerea priorităţilor locale sau naţionale.”
Totodată, se stipulează că activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, precum și vechime în muncă, fiind asimilată ca perioadă necontributivă conform articolului 49 din Legea nr.263/2010, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite”, iar vechimea în muncă se recunoaște doar în cazul prestării unei activități de voluntariat de minim un an către voluntarul în cauză.
Intră acum și în grupul de