Intră acum și în grupul de
Județul Suceava primește proiecte de circa 740.000 de lei, din care jumătate pentru două simpozioane la Școla de Jandarmi Fălticeni, pentru acțiuni dedicate Centenarului Unirii, de zece ori mai puțin decât Iași sau Cluj, a declarat, vineri, președintele organizației județene Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor.
El a spus, într-o conferință de presă, că Anul Centenarului se apropie de sfârșit, iar cei responsabili scapă de această povară care a fost pentru autoritățile centrale acest an centenar, pentru că au fost nevoiți să gândească proiecte, să le depună, să le finanțeze și să le implementeze.
Potrivit datelor oficiale prezentate de Nechifor, la nivel național s-au depus 643 de proiecte, din care județului Suceava i s-au aprobat, nouă, fiind însă înscrise 11 proiecte, dar în realitate sunt 10, pentru că două proiecte prezentate de Ministerul Culturii sunt dublate.
În total, Suceava primește 740.000 de lei, în timp ce Iași sau Cluj au sume aprobate de zece ori mai mari.
Astfel, la Suceava este aprobat proiectul în valoare de 100.000 de lei pentru “Troiță în memoria eroilor din comuna Sucevița căzuți în cele Două Războaie Mondiale”, 25.000 de lei pentru manifestarea “Solca între 100 de ani de la Marea Unire și 600 de ani de atestare documentară” sau 45.000 de lei va primi Primăria Vama pentru “Reabilitarea Cimitirului Eroilor Vama”.
Cea mai mare sumă, de 384.000 de lei, este acordată Şcolii Militare de Subofițeri și Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, pentru proiectul “Eroii nu mor niciodată” și pentru proiectul “Arc peste timp – 100 de ani de viață militară glorioasă: de la regimentul 16 Dorobanți la școala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni”.
Alt proiect de 30,000 de lei primește Prefectura Suceava, pentru “Pagini de istorie – Istoria Primului Război Mondial în fotografii. Unirea Bucovinei cu România”, iar 100,000 lei primește Primăria Cacica, pentru “Reabilitarea monumentelor eroilor din satul, Cacica și Pîrteștii de Sus, comuna Cacica, județul Suceava”, iar 62.000 de lei sunt alocați Consiliului Județean Suceava pentru organziarea “Simpozionului Ştiințific Bucovina – file de istorie.
„Deci, un total de 746.000 lei, din care 414.000 lei merg către Şcoala Militară din Fălticeni aparținând Ministerului de Interne și către Prefectura Sucevei, aparținând aceluiași Minister de Interne, pentru o expoziție de fotografii”, a arătat Nechifor.
El a spus că niciun proiect al Guvernului pentru Anul Centenar nu se referă la Cernăuți, mai ales că era o ocazie fantastică pentru ca România să fie prezentă la Cernăuți în acest an centenar.
Liderul Pro România a adăugat că niciun mare proiect nu este în județul Suceava.
„E corect să întrebăm să întrebăm în prag de Centenar dacă s-a meritat sau nu să ne unim cu România. Este o întrebare grea la care nu am eu un răspuns. Este corect să întrebăm pentru cei care la 1918 au crezut cu toată ființa că fac ceea ce trebuie, au crezut cu toată ființa că soluția de unire cu Țara este soluția bună pentru acest tărâm, pentru acești oameni care trăiesc în Bucovina și să ne întrebăm serios ce am făcut pentru ei”, a spus Nechifor.
El a arătat că pe vremea austro ungarilor, lunând Suceava ca referință, Romstorfer a reconstruit Cetatea care era praf și pulbere.
„Sigur, în mandatul meu am finalizat proiectul de modernizare și am adus-o într-o stare care ne face cinste. Tot austriecii au făcut clădiri emblematice în Suceava, dacă ne uităm la actualul Muzeu de Istorie, Căpitănia pe vremuri, pe care tot în mandatul meu l-am reabilitat. Dacă ne uităm la rezervorul de apă, ei l-au construit, Primăria l-a transformat în muzeu. Dacă ne uităm la Palatul Administrativ, ei l-au construit, iar în perioada asta de 100 de ani s-a schimbat acoperișul și tâmplăria și s-a introdus internet”, a spus liderul Pro România.
El a reamintit de podul de la Vama care la 100 de ani de funcționare a fost înlocuit după ce firma austriacă ce îl construise a anunțat că acesta a ieșit din garanție.
„Dacă tragem linie, ar fi normal ca cei care am fost în măsură să facem ceva pentru Bucovina să spunem, iar toți cei care trăim în Suceava să vedem dacă s-a meritat sau nu să fim parte a României”, a declarat Nechifor.
În ceea ce privește infrastructura de transport, el a arătat că aeroport a fost modernizat în mandatul său, dar că autostradă nu se va face mult timp de acum înainte, iar de cale ferată nici nu mai e vorba.
„De modul în care suntem tratați ne-am lămurit inclusiv cu banii pentru centenar. În 1918, nu a fost ușoară decizia de atunci, știu că România cu care ne-am unit ne-a dat garanții că vom fi respectați și că vom avea măcar ministru delegat pentru Bucovina în Cabinetele românești. Cu ce ne-am ales?”, a întreabat retoric Nechifor.(T.B.)
Cătălin Nechifor – critică PSD pentru dezinteresul legat de Centenar
Deputatul Catalin Nechifor critica Guvernul PSD pentru lipsa de interes legată de serbarea Centenarului Marii Uniri
Gepostet von NewsBucovina.ro am Freitag, 12. Oktober 2018
Intră acum și în grupul de