Intră acum și în grupul de
Deputatul USR Daniel Popescu, ales în Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării a transmis o interpelare către Ministerul Educației Naționale, pentru a afla mai multe informații despre situația unităților școlare pre-universitare de pe teritoriul județului Suceava, în ceea ce privește dotările de care dispun și gradul lor de pregătire pentru anotimpul rece. Răspunsul primit din partea Ministerului Educației Naționale prezintă o serie de informații care merită transmise publicului, spre o mai bună informare a acestuia.
Interpelarea formulată de deputatul Daniel Popescu se înscrie într-un context în care Ministerul Educației Naționale este obligat să fie informat permanent de starea de funcționare a unităților de învățământ pre-universitar din teritoriu și să dispună măsurile necesare pentru remedierea acelor situații în care procesul de învățământ nu se desfășoară în condiții favorabile. Întrebările pe care deputatul USR le-a transmis ministerului vizează situația unităților de învățământ preșcolar, primar și gimnazial din județul Suceava și se referă la:
- Numărul și localizarea școlilor ale căror grupuri sanitare se află în afara incintei în care se desfășoară activitatea didactică, precum și măsurile avute în vedere pentru remedierea acestei probleme de igienă publică și confort școlar
- Gradul de acoperire a necesarului de agent termic pentru încălzirea pe timp de iarnă a unităților de învățământ
- Gradul de igienizare a școlilor și internatelor și numărul de autorizații de funcționare emise pentru acestea
- Numărul de unități de educație care au beneficiat de reparații și/sau de amenajări exterioare
- Numărul de protocoale noi de colaborare cu structurile competente să sprijine buna desfășurare a activității școlare
- Numărul de autorizații sanitare și de avize ISU emise pentru unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial
În răspunsul formulat, Ministerul Educației Naționale a asigurat că, în baza datelor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, unitățile de învățământ au asigurată aprovizionarea pentru încălzire în proporție de 100%. Totodată, Ministerul a oferit și alte informații care merită aduse la cunoștința publicului. În primul rând, la nivelul județului Suceava, un număr de 19 unități școlare au toaleta în afara unității, iar 10 dintre ele nu beneficiază nici de racord la rețeaua de apă. Totuși, între acestea, există 4 unități de învățământ care beneficiază de proiecte cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Locală. În al doilea rând, pe teritoriul județului Suceava nu există unități cu spații de cazare a elevilor care să nu aibă autorizație de funcționare. În al treilea rând, numărul de unități de învățământ preuniversitar care au beneficiat de reparații interioare este de 150.
În ceea ce privește colaborarea inter-instituțională de la nivel județean, Ministerul Educației Naționale a amintit că în județul Suceava există un plan comun de activitate, încheiat între Inspectoratul Școlar Județean Suceava și următoarele structuri: Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, RENEL, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
Cu referire la autorizațiile sanitare de funcționare pentru unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, numărul acestora este de 141 din 157. Numărul de avize ISU este de 55, la care se adaugă 77 care nu necesită avizare.
În contextul celor prezentate mai sus, deputatul este de părere că, la nivel local, ordonarea după prioritate a proiectelor de investiții nu este dintre cele mai bune și eficiente. Multe dintre autoritățile locale care înregistrează probleme la capitolul „unități de învățământ” preferă să direcționeze fondurile pe care le au la dispoziție către proiecte neesențiale pentru dezvoltarea comunităților, amânând rezolvarea unei chestiuni cu adevărat importante pentru orice comunitate locală: investițiile în educație, inclusiv în grupuri sanitare corespunzătoare, pentru asigurarea unor condiții civilizate de învățare.
„Dacă autoritățile locale și Ministerul Educației Naționale nu asigură condiții și standarde decente de funcționare în școlile și grădinițele din România, țara noastră nu poate recupera din decalajul față de alte state europene în materie de performanță școlară. La acest capitol, în mai toate țările din Uniunea Europeană, grupurile sanitare și standardele de funcționare din școli în general nu mai sunt demult o problemă,” afirmă deputatul USR Daniel Popescu.
În final, merită reamintit că prezentul comunicat de presă se înscrie într-o inițiativă mai amplă a deputatului USR Daniel Popescu de informare cât mai directă și mai temeinică a publicului în legătură cu activitatea autorităților și instituțiile publice care îi afectează în mod direct, precum și în legătură cu activitatea sa parlamentară.
Intră acum și în grupul de