Intră acum și în grupul de
Coordonatorul departamentului agricultură și dezvoltare rurală din Pro România Suceava, ing. Ioan Satco, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că tendința populației este să consume cât mai multe produse locale, dar din cauză că actuala guvernare nu acordă sprijin corespunzător, fermierii locali produc tot mai puțin, iar materiile prime vin din import.
Satco, care s-a perfecționat în Zurich, în Elveția, a arătat că și-a început cariera în cercetare și că a constatat că acum cercetarea în domeniu este la pământ.
El a amintit că la Stațiunea de Cercetări Agricole lucrau câte 5-6 persoane în fiecare laborator, iar în prezent numărul acestora s-a înjumătățit și a subliniat că nu se mai produce sămânță sau material săditor care este adus acum din străinătate, adăugând că în această situație este și Stațiunea de cercetări pomicole Fălticeni.
Totodată, Satco a mai spus că și Banca de gene este utilizată la 25-30 la sută din capacitate și că se livrează fermierilor plicuri cu câte 25 de semințe gratuit cu condiția ca, la recoltare, aceaste să fie returnate.
Șeful departamentului de agricultură din Pro România Suceava a arătat și că foarte multe produse vin din import pentru că fermierii suceveni produc tot mai puțin din diverse motive și nu sunt încurajați să se dezvolte.
El a arătat că este îngrijorător că a scăzut culturile de cartof din județul Suceava, menționând că dacă în anii 90 se cultivau 30.000 de ha cu cartof, acum această cultură se regăsește pe doar circa 19.000 de ha, o cauză fiind legată de lipsa de desfacere pentru că nu s-au format asociații de fermieri.
Mai mult, și bazinele legumicole nu stau foarte bine în condițiile lipsei forței de muncă, a lipsei depozitelor și a procesării legumelor.
Ioan Satco și-a exprimat îngrijorarea și că în zootehnie situația nu este mai bună, arătând că a scăzut numărul efectivelor de animale pe fondul creșterii costurilor cu producția și reducerii valorii subvenției. Astfel, dacă în 2012-2013 se subvenționa cu 300 de euro pe cap de vacă pentru carne, acum suma este de 290 de euro.
Președintele Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor a completat că, dacă se ținea cont de inflație, ar fi trebuit ca să se aloce o subvenție de circa 340 de euro pentru a fi la niveul din 2012, ceea ce înseamnă că acum fermierul pierde circa 50 de euro subvenție la fiecare bovină.
El a amintit că deși județul Suceava are tradiție în sectorul zootehnic, nimeni nu se preocupă în ultimii ani de acesta și a precizat că singurul târg zootehnic național în județul Suceava l-a organizat el în 2015, la Dorna Candreni, când era președinte al CJ Suceava.
„De atunci nu a mai fost nimic în Suceava, nicio activitate, niciun eveniment. Sigur că e important și turismul, dar văd că preocuparea unilaterală e pentru turism. Turismul e frumos, e interesant, vorbim de lucuri care arată bine, dar agricultura suferă foarte mult”, a spus Nechifor. (T.B.)
Intră acum și în grupul de